Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mammors övervikt ökar risken för spädbarnsdöd

- 03/12/2014, 07:56 -
Ny studie visar att spädbarnsdödlighet ökar med mammors övervikt.
1 av 2

Ny studie visar att spädbarnsdödlighet ökar med mammors övervikt.

Ap/TT Bild

Studien är gjord på en miljon kvinnor.
2 av 2

Studien är gjord på en miljon kvinnor.

TT NYHETSBYRÅN

Bebisar till överviktiga mammor löper större risk att dö under det första året, enligt en ny studie vid Karolinska Institutet.

Enligt studien, som är gjord på över en miljon svenska mammor, är risken för spädbarnsdödlighet högre om mamman är överviktig.

– Vi har kunnat visa att det finns en gradvis ökning av risken, från de normalviktiga till de som lider av fetma av olika grader, säger Stefan Johansson, överläkare och forskare vid Karolinska institutet, till SVT.

Mer än dubbelt så stor risk

Tidigare forskning har visat att för normalviktiga mammor är spädbarnsdödligheten 2,4 per tusen födslar. Men för den grupp som är allra mest överviktig är risken för spädbarnsdödlighet mer än dubbelt så stor med 5,8 fall per tusen födslar. 

Därmed finns en tydlig koppling mellan mammans övervikt och att barnet dör innan ett års ålder.

Hoppas att sjukvården tar till sig studien

Forskarna hoppas nu att sjukvården tar till sig studien och satsar mer på att minska övervikten hos gravida kvinnor.

– Kanske skulle man då se en liten minskning i spädbarnsdödlighet, det är förhoppningen i alla fall, säger Stefan Johansson, till SVT.