Facebook och andra sociala medier kan ha en tendens att göra människor stressade.
1 av 2
Facebook och andra sociala medier kan ha en tendens att göra människor stressade. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men det är inte det faktum att man använder sociala medier – utan det sociala som vi tar del av.
2 av 2
Men det är inte det faktum att man använder sociala medier – utan det sociala som vi tar del av. - Foto: TT

Här är varför Facebook kan göra dig stressad

Några forskare säger sig kommit fram till varför du kan känna stress på grund av Facebook.


Studien

Här kan du läsa studien

En ny studie visar att det inte är det faktum att du använder dig av sociala medier som Facebook, som gör dig stressad, rapporterar nyhetssajten PBS. 

– Det är inte tekniken i sig som är dålig för dig, säger en av studieförfattarna Keith N. Hampton, docent vid Rutgers universitet. 

Utan det är till exempel då din Facebookvän delar med sig av något som är stressigt i livet som även du blir stressad. Man menar att det är "kostnaden för att man bryr sig" – det vill säga stress kan smitta.

Kvinnor känner sig mer stressade

Trots stressen är det framförallt kvinnor som har nytta av att använda sig av sociala medier menar forskare. Anledningen är att de kan hantera deras aktiviteter lättare. Till exempel arbete, familj och relationer. 

Men att kvinnor använder sig mer av sociala medier gör även att de har större tendens att känna sig stressade. I och med att de är mer medvetna om vad som händer i andras liv enligt Keith N. Hampton

 – När dåliga saker händer är det sannolikt att de känner stress med andra människor, men även vid bra saker. 

Känner lättnad när bekanta drabbas

Men varför väljer vi då att använda oss av sociala medier om det är så att vi blir stressade?

Det är för att vi inte blir stressade hela tiden, enligt studien. Och när det är bekanta som utsätts för negativa händelser, och inte familj eller vänner, så känner man sig istället lättad. Man känner en lägre nivå av stress och blir påmind om att saker och ting hade kunnat vara mycket värre, skriver PBS.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.