Onsdag 28 Jul
Stockholm

Kurviga kvinnor får smartare barn – enligt studie

Kurviga mammor får smartare barn.
Kurviga mammor får smartare barn. Foto: Stella Pictures / Stella Pictures

Forskning visar att kvinnor med mer fett kring lår och rumpa får smartare barn.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA. Kvinnor som har mer fett kring kring höfterna, rumpan och benen får smartare barn enligt en studie gjord vid Pittsburgh Universitet, skriver Daily Mail.

Det är nämligen fettdepåerna som spelar en stor roll vid utvecklingen av barns hjärnor – via bröstmjölken.

– Du behöver massor av fett för att utveckla ett nervsystem och fettet i dessa områden är berikade med DHA (dokosahexaensyra), vilket är en särskild viktig komponent för den mänskliga hjärnan, säger Will Lassek, professor vid universitet.

Mysterium kring kroppsfett

Tidigare har det varit ett mysterium varför kvinnor har så mycket kroppsfett – normalt 30 procent av deras totala kroppsvikt – medan mäns kroppar består av bara fem till tio procent fett.

Enligt Lassek så "bytte" kvinnor ut muskler mot fett – fett som behövs när de ammar och som de också tappar medan de ammar.

– Hjärnan skapas av fett som i stor utsträckning kommer från fett som lagras i en kvinnas lår och skinkor. Kvinnor med större lår har högre nivåer av dessa fetter. Det finns även bevis för att kvinnorna och deras barn är mer intelligenta som följd, säger David Bainbridge, vid Cambridge Universitet, skriver Daily Mail.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela