Onsdag 28 Sep
Stockholm

Ny studie motbevisar föreställningar om transpersoner

Att barn identifierar sig som trans är ingen fas.
1 av 3
Att barn identifierar sig som trans är ingen fas. Foto: SCANPIX
Personerna bakom studien hoppas att resultaten ska göra situationen bättre för transpersoner.
2 av 3
Personerna bakom studien hoppas att resultaten ska göra situationen bättre för transpersoner. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Barn mellan 5-12 år deltog i den amerikanska studien.
3 av 3
Barn mellan 5-12 år deltog i den amerikanska studien. Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX

Ny studie motbevisar föreställningar om att transpersoner bara går igenom "en fas" som barn.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I den nya studien från University of Washington deltog barn mellan fem till tolv år som inte identifierade sig själva med sitt biologiska kön, skriver Buzzfeed. Alla deltagare levde helt och hållet enligt sin könsidentitet och hade fullt stöd från sina föräldrar. 

Studien gick bland annat ut på att barnen fick göra psykologiska tester som undersökte hur de associerade saker med genus. Det visade sig då att barnen som deltog i studien fick samma resultat som de barn som inte identifierade sig som trans.

Inte bara en fas

Det betyder alltså att barnen redan tidigt i utvecklingen knappt går att skilja från cisbarn (cis innebär att man han en entydig könsidentiet – såväl biologiskt som juridiskt och kulturellt, etc.) med samma könsidentitet. 

Kristina Olson, huvudansvarig för studien, säger till Buzzfeed att resultaten är väldigt viktiga, eftersom många inte tror att de barn som identifierar sig som trans talar sanning. 

– Man kanske tror att de låtsas eller är trotsiga. Men de här resultaten kan vi se att de faktiskt inte bara genomgår en "fas". Men de är bara sig själva, säger hon. 

Bildkälla:TT

Fler transpersoner är hemlösa

Transpersoner är oftare än andra grupper hemlösa och är ofta offer för våld och till och med självmord. Kristina Olson hoppas att studiens resultat ska bidra till att folk ändrar åsikt om transpersoner.

– Inte bara hos föräldrar till transpersoner, utan också hos andra som kan stötta dem genom livet, säger hon till Buzzfeed .

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.