Skål!
1 av 4
Skål! - Foto: SVENSKA DAGBLADET/TT Bild
Snart kan det finnas vin som inte gör dig bakis.
2 av 4
Snart kan det finnas vin som inte gör dig bakis. - Foto: TT Bild
Eller, forskare har i alla fall kommit på hur man ska göra för att ta fram det.
3 av 4
Eller, forskare har i alla fall kommit på hur man ska göra för att ta fram det. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Det vore väl skönt?
4 av 4
Det vore väl skönt? - Foto: TT Bild

Eh okej, dessa forskare har uppfunnit ett vin som inte gör dig bakis

Äntligen.


Forskare vid Illinois universitet har kommit på någonting som verkligen är banbrytande: det går att framställa alkoholdrycker som inte gör dig bakfull, skriver brittiska Metro.

Med avancerad teknik kunde forskarna ta reda på vilka jästtyper som ger vin olika egenskaper.

Yong-Su Jin, forskningsledare för projektet förklarar processen så här:

– Säg att vi vill veta varför en viss sorts jäst gör att vin smakar väldigt bra. Vi tar då bort en gen i taget, tills den goda smaken är borta. Då vet vi att vi har hittat genen som är ansvarig för just den smaken.

Bildkälla: TT Bild

De kom då på att vinmakare kan använda samma teknik för att förändra den malolaktiska jäsning – det är nämligen den som skapar gifter som leder till baksmälla, skriver brittiska Metro.

Dock är frågan hur bra det funkar. Alkohol i sig har egenskaper som exempelvis gör dig uttorkad och bakfull.

/
Vin
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!