Studier har visat att personer som förlorat minst fem procent i kroppsvikt mådde sämre psykiskt än de behållit sin vikt.
1 av 4
Studier har visat att personer som förlorat minst fem procent i kroppsvikt mådde sämre psykiskt än de behållit sin vikt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det kan finnas mer än bara matvanor som påverkar vikten.
2 av 4
Det kan finnas mer än bara matvanor som påverkar vikten. - Foto: TT Bild
Fetma och övervikt kommer bli allt vanligare.
3 av 4
Fetma och övervikt kommer bli allt vanligare. - Foto: AP
4 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Därför blir du inte alltid glad av att gå ner i vikt

Alla blir inte gladare av att gå ned i vikt, visar forskning.


Det finns många företag som tjänar mycket pengar på att få oss att tro att vi blir lyckligare om vi går ner i vikt.

Men det finns konsekvenser med att tappa kilon, skriver The Atlantic. Till exempel kan man hamna i depression och få ångest. Det visar bland annat forskning från ett universitet i London.

De som förlorat vikt mådde sämre

De följde upp en tidigare studie som gjorts där man tittat på sambandet mellan viktminskning och depressioner. Denna gång uteslöt de friska individer för att de trodde att de skulle få ut ett positivt samband mellan humör och viktminskning.

– Men så blev det inte. I stället så såg vi att personer som förlorat minst fem procent i kroppsvikt mådde sämre psykiskt än de behållit sin vikt, säger en av forskarna Sarah Jackson.

De jämförde viktförlorarna med de som gått upp i vikt och de som behållit sin vikt, och resultatet var att viktförlorarna var mer deprimerade.

Bildkälla: TT Bild

Kampen om att behålla vikt påverkar negativt

En anledning till att man blir mer nedstämd när man förlorat vikten är att folk kämpar med att behålla den nya vikten och att vad det kostar mentalt kan ha en negativ påverkan, säger Sarah Jackson.

– Så om folk inte ser fördelarna med att viktminskningen så är det lättare att de glider in i gamla vanor.

Fler studier visar samma sak

Just den slutsatsen finns i en studie 2012 där man såg att de personer som kämpade med att behålla sin nya vikt hade svårare att hantera stress, vilket gjorde de mer nedstämda. Även en studie från 2013 visar att det inte är själva viktminskningen i sig som har en positiv inverkan på välmåendet. Utan det är själva livsstilsförändringen som har det, skriver The Atlantic.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kämpar du med vikten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.