Sömnproblemen ökar – unga tjejer drabbas allra hårdast

- 26/03/2015, 22:55 -
1 av 4

JONAS EKSTROMER/ TT Bild

2 av 4

Nina Varumo / SvD / SCANPIX

3 av 4

Claudio Bresciani / TT Bild

4 av 4

TT Bild

Allt fler i Sverige har sömnproblem.

Sömnproblem blir allt vanligare i Sverige, rapporterar SVT. På 30 år har antalet personer mer sömnproblem fördubblats – i dag har var tionde svensk svårt att sova.

Enligt Helena Schiller, på Stressforskningsinstitutet säger att ökningen beror på den nya tekniken och att man kan vara uppkopplad dygnet runt.

Och det är kvinnor som drabbas mest av sömnproblemen. Hos män är det 20 procent som har svårt att sova, medan hela 30 procent av kvinnorna har samma problem.

Den allra största ökningen är hos tjejer mellan 18 och 24 år – där har antalet med sömnproblem tredubblats de senaste 30 åren.

Det finns flera orsaker till att kvinnor drabbas hårdast: kvinnor har ofta mer ansvar för hemmet, barnen, gamla föräldrar och annat – samtidigt som de arbetar.

– Man kan vara uppkopplad dygnet runt och globaliseringen suddar ut dag och natt genom att man kan arbeta mot länder som ligger i en annan tidzon än vår. Tekniken gör att man kan vara tillgänglig när som helst helt enkelt, säger hon.

Att sova för lite under en längre tid kan leda till massor av jobbiga saker som depression, utbrändhet, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes.

– Jag tror att det ställs väldigt hårda krav i dag på yngre tjejer, man ska lyckas. Man ska vara duktig i skolan, man ska se ut på ett visst sätt, man ska hitta ett jobb vilket kanske är svårt att hitta. Det här är krav som bidrar till ökad stress och därmed till sömnproblem, säger Helena Schiller till SVT.

Bildkälla

Har du svårt att sova?