1 av 4
- Foto: JONAS EKSTROMER/ TT Bild
2 av 4
- Foto: Nina Varumo / SvD / SCANPIX
3 av 4
- Foto: Claudio Bresciani / TT Bild
4 av 4
- Foto: TT Bild

Sömnproblemen ökar – unga tjejer drabbas allra hårdast

Allt fler i Sverige har sömnproblem.


Insomnia

Så här vet du om du lider av insomnia:

    För kort sömn – minst 2 timmar kortare än behovet.Svårt att somna – det vill säga det tar minst 45 minuter att somna.Flera uppvaknande under natten med svårighet att somna om.Alldeles för tidigt uppvaknande utan att kunna somna om oftare än tre gånger i veckan under minst tre veckor i sträck.
Källa: Stressforskningsinstitutet

Sömnproblem blir allt vanligare i Sverige, rapporterar SVT. På 30 år har antalet personer mer sömnproblem fördubblats – i dag har var tionde svensk svårt att sova.

Enligt Helena Schiller, på Stressforskningsinstitutet säger att ökningen beror på den nya tekniken och att man kan vara uppkopplad dygnet runt.

Och det är kvinnor som drabbas mest av sömnproblemen. Hos män är det 20 procent som har svårt att sova, medan hela 30 procent av kvinnorna har samma problem.

Den allra största ökningen är hos tjejer mellan 18 och 24 år – där har antalet med sömnproblem tredubblats de senaste 30 åren.

Det finns flera orsaker till att kvinnor drabbas hårdast: kvinnor har ofta mer ansvar för hemmet, barnen, gamla föräldrar och annat – samtidigt som de arbetar.

– Man kan vara uppkopplad dygnet runt och globaliseringen suddar ut dag och natt genom att man kan arbeta mot länder som ligger i en annan tidzon än vår. Tekniken gör att man kan vara tillgänglig när som helst helt enkelt, säger hon.

Att sova för lite under en längre tid kan leda till massor av jobbiga saker som depression, utbrändhet, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes.

– Jag tror att det ställs väldigt hårda krav i dag på yngre tjejer, man ska lyckas. Man ska vara duktig i skolan, man ska se ut på ett visst sätt, man ska hitta ett jobb vilket kanske är svårt att hitta. Det här är krav som bidrar till ökad stress och därmed till sömnproblem, säger Helena Schiller till SVT.

Bildkälla

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du svårt att sova?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.