Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Därför är vi rädda för spindlar

- 11/04/2015, 10:11
1 av 3

TT Bild

2 av 3

TT Bild

3 av 3

TT Bild

Det kan vara det vidrigaste krypet som finns, och ja, det är naturligt att vara rädd.

I Sverige finns det inga farliga spindlar, men ändå är det många som hoppar högt varje gång de ser ett åttabent kryp.

Nu finns forskning som visar att det inte går att rå för sin rädsla. Den är nämligen nedärvd.

Enligt forskare så har människan särskilt anpassat sig till att lägga märke till spindlar i sin omgivning, skriver iflscience. En egenskap som kan ha varit till stor nytta för våra förfäder som levde i miljöer där giftiga arter fanns i närheten varje dag. Att lägga märke till spindlar är en mekanism som finns naturligt i vårt synsystem, enligt studien.


Bildkälla: TT Bild

Hälften uppmärksammar

I studien fick personer titta på en skärm där olika saker visades under extremt kort tid. En injektionsnål, en fluga och en spindel flashade förbi snabbare än du hinner blinka. Cirka 15 procent av studiens deltagare la märke till nålen och 10 procent till flugan. Spindlar eller spindelformade grejer uppmärksammades däremot av ungefär hälften av personerna.

Onödigt arv

Otroligt bra egenskap om du riskerar att bli biten av en giftspindel men i dag är det lite förlegat. Risken att du till exempel trampar på en nål är större än risken att trampar på en spindel. Men det är skönt att kunna skylla sin rädsla på överlevnadsskills som utvecklats under tusentals år när någon säger att det är töntigt att vara rädd.


Är du rädd för spindlar?