11 saker du borde veta om pengar i världen

- 16/05/2015, 15:37
1 av 5

Giphy

2 av 5

Claudio Bresciani / SCANPIX

Första i Sverige.
3 av 5

Första i Sverige.

TT/FOTOGRAFERNA HOLMBERG

En islamisk bank kan bli verklighet.
4 av 5

En islamisk bank kan bli verklighet.

TT NYHETSBYRÅN

5 av 5

Giphy

Pengar <3

1. Så mycket pengar finns i världen

Det är svårt att veta exakt hur mycket pengar som finns, men i en uträkning från 2008 kom man fram till att det rörde sig om ungefär 4 miljarder dollar, alltså drygt 33 miljarder kronor. Men det är bara i kontanter – större delen av världens pengar finns digitalt. Då handlar det om 60 triljoner dollar, alltså nästan 500 triljoner kronor.

Bildkälla

2. Världens rikaste person

Den just nu rikaste personen på jorden är inte helt oväntat Bill Gates, med en förmögenhet på 79,2 miljarder dollar. Rikaste kvinnan är Christy Walton, men ungefär 41,7 miljarder dollar. Den rikaste svensken på listan är H&M-ägaren Stefan Persson med 34,4 miljarder dollar.

Bildkälla

3. Världens högst värderade företag

Amerikanska Wal-Mart är det företag som gjorde störst vinst i världen just nu. I historiskt perspektiv har Holländska Ostindiska Kompaniet haft högst värde någonsin. År 1637 var det värt 78 miljoner holländska guilders vilket skulle motsvara ungefär 7,5 biljoner dollar.

Bildkälla

4. Rikaste landet

I USA finns mest pengar i världen, men då bor det ju ganska många där också. Men räknar man BNP, och tar hänsyn till prisnivån i varje land (så kallad PPP), så hamnar Qatar i topp, med lilla Luxemburg på plats två.

Bildkälla

5. Vanligaste sedeln

Den vanligaste sedeln i Sverige är 500-lappen. Det finns 114 miljoner stycken, och tillsammans är de värda 57 miljarder och om man hade samlat ihop dem hade de vägt 124 260 kilo.

Bildkälla

6. Världens första sedel

Den kom naturligtvis från Kina, och började utvecklas redan på 600-talet. I Sverige handlade man förmodligen fortfarande med typ mjöd och ekorrskinn.

Bildkälla

7. Värsta inflationen

I Zimbabwe började en så kallad hyperinflation i slutet på 90-talet. Inflationen låg då på 231 procent, och en limpa bröd kostade 300 miljarder zimbabwiska dollar. För att hantera det hela tryckte man bland annat upp nya sedlar med valören 100 TRILJONER dollar. 2009 övergav landet sin valuta, och har fortfarande ingen ny officiell valuta.

Bildkälla

8. Om man tappar ett mynt från Eiffeltornet...

...och någon för det i huvudet, så händer inte så mycket. Att det skulle döda personen i fråga är en vandringsmyt. Eftersom att ett mynt är platt får det aldrig upp speciellt hög fart.

Bildkälla

9. Monopol-pengar

Varje år trycks det mer Monopol-pengar än vanliga pengar, världen över.

Bildkälla

10. Te som valuta

Fram till andra världskriget användes tegelstensformade teklumpar som valuta i Sibirien. Ja, alltså klumpar med teblad. Teblad som man gör te av. Te som dricker.

Bildkälla

11. Råttor åt upp pengarna

Den gamle colombianska knarkbossen Pablo Escobar ska ha haft så mycket kontanter (han tjänade ungefär 20 miljoner dollar om året) att han räknade med att ungefär tio procent per år försvann – för att råttor tog sig in i pengaförrådet och gnagde sönder sedlarna. Observera att tio procent av 20 miljarder är 2 miljarder. My oh my.

Bildkälla