Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Universum håller på att dö – tidigare än vad man trott

1 av 4

tt bild

2 av 4

tt bild

3 av 4

tt bild

4 av 4

TT bild

Nyheter | 11/08/2015 09:02

Nu har forskarna fått bättre förståelse för när universum kommer plocka ner skylten.

Universum är ju en sjukt häftig grej. Men hur länge får vi egentligen ha kvar vårt episka, gigantiska hem? Det försöker forskare just nu ta reda på när de samlas på en stor konferens på Hawaii.

Det tråkiga är att universums död faktiskt kan komma tidigare än vad man tidigare trott. Genom att studera över 200 000 galaxer med hjälp av några av världens mest kraftfulla teleskop, har forskare kunnat mäta mängden ljus och energi i universum med hur det såg ut för några miljarder år sedan.

Bild:TT

– Universum håller på att bli gammal. Man kan säga att universum har satt sig ner i en soffa, dragit en filt över sig och kommer strax att somna, sa professor Simon Driver när han talade på konferensen i Honolulu, enligt The Independent.

Det har kortfattat att göra med att energiproduktionen avtar och att den energi som varit inkapslad i massa långsamt släpps fri. Det gör att universum sakta blir kallare, mörkare och mindre livligt. Men döden är långsam för universum. Det kommer ta flera miljarder år innan det sista ljuset slocknar i det enda hem vi någonsin haft, skriver NPR.