- Foto: tt bild

9 smarta tips: Så här sover du bättre efter semestern

Problem att sova nu när ledigheten är över? Här kommer några riktigt bra tips.


Många kan sakna den sköna semestervilan efter att vardagen och jobblivet är igång igen. Här är några enkla sömntips!

1. AC.

Att kunna styra temperaturen hemma kan ge bättre sömn, enligt författaren och läkaren Holly Phillips sover du nämligen bättre i svala rum, enligt Huffpost.

Bildkälla

2. Använd mask.

Enligt en studie så sover du bättre desto mörkare det är. Och studien visade att försökspersonerna som hade sovmask fick en djupare sömn och blev mer utvilade än de utan.

Bildkälla

3. Stäng ute allt ljud.

Sömnläkaren Gopal Allada rekommenderar att stänga ute störande ljud med vitt brus, vilket kan göras med en fläkt med oscillationsfunktion. Dessutom blir sovrummet svalt och bra ventilerat.

Bildkälla

4. Många kuddar.

Enligt läkaren Phillips kan flera kuddar underlätta sömnen för personer med sömnapné. Forskning har kommit fram till att personer som sover på rygg kan minska sina problem med sömnapné om sovvinkeln är högre än 45 grader.

Bildkälla

5. Ät nyttigt.

Fet mat och alkohol kan leda till matsmältningssvårigheter, vilket kan hålla dig vaken.

Bildkälla

6. Aktiv vila.

På semestern ägnar många mer tid åt att umgås med kompisar som får en att slappna av, stressa ner genom att ligga och sola på stranden, eller naturutflykter. Ta en promenad varje dag och tänk på att andas, även när jobbet kan vara stressigt.

Bildkälla

7. Sätt en tidsgräns.

Bestäm en tid för när du ska "stänga av" på kvällen. På semestern är vi mindre benägna att anstränga oss på kvällen, vilket gör oss mer avslappnade och gör det lättare att somna. Läkaren Jennifer Martin rekommenderar att införa en 30 minuters avslappnings-period precis innan sängdags.

Bildkälla

8. Använd fantasin

En studie kom fram till att personer som föreställde sig en lugnande bild, somnade 20 minuter tidigare. Så tänkt dig tillbaka till någon lugn miljö eller fint minne och sov bättre.

bildkälla

9. Ät popcorn

Det kan låta konstigt men om du ska äta sent så rekommenderar läkare popcorn. Det ökar nämligen kroppens nivåer av sömnämnen som serotonin och melatonin (med flera).

bildkälla

Listan inspirerades av denna hos Huffington Post.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du svårt att sova?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

1 timme sedan
"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.