1 av 4
- Foto: Ap/TT Bild
2 av 4
3 av 4
- Foto: AP/TT Bild
4 av 4
- Foto: TT Bild

Därför är vissa mer egoistiska än andra

Vetenskapen har svar på allt.


En del personer verkar verkligen vara naturligt taskiga. De gör bara saker för sin egen skull, ser andra som svaga och struntar helt i moraliska regler.

Nu förklarar en ny studie vad som pågår i hjärnan hos dessa ovanligt egoistiska personer, skriver Tech Insider. Forskare från universitetet i ungerska Pécs genomförde en studie med 38 personer och lyckades mäta hjärnaktiviteten hos testpersoner när de tog beslut med möjlighet att vara själviska.

Först fick studiens deltagare svara på frågor gällande regler och principer om förhållanden till andra människor. Sedan fick de spela ett slags tillitsspel, som gick ut på att de fick en liten summa pengar att investera i en annan person (som i själva verket var en dator). De fick sedan tillbaka en liten del av de pengar de investerat i den andra “personen”. I andra rundan av spelet var rollerna omvända. Studiens deltagare fick då en investering och fick välja hur mycket de skulle ge tillbaka till investeraren.

Bildkälla: TT Bild

Forskarna bedömde deltagarnas resultat som “rättvisa” om de gav tillbaka ungefär lika mycket som datorn hade lämnat tillbaka. Alltså – de mer själviska personerna gav tillbaka mindre pengar till investeraren, trots att de fått en rättvis summa själva.

Så vad är det egentligen som händer i hjärnan hos de här personerna? Forskarna upptäckte att deras hjärnor visade på ökad aktivitet i två regioner. Dels i den dorsolaterala prefrontalkortexen – ett område som man tror är inblandad i att undertrycka känslomässig respons. Den andra regionen som var extra aktiv var ett område i hjärnan som utvärderar socialt beteende och samarbete. Detta gör personen i fråga manipulativ och beräknande.

Bildkälla

De som fick höga poäng på det första testet var också de som tjänade mest pengar i test nummer två.

Forskarna menar att framtida studier kommer att behövas för att förstå hur dessa egoister klarar av att kontrollera sina känslor och på vilket sätt hjärnan arbetar för att ta fram ett kallt och beräknande beteende, skriver Tech Insider.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!