Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför gör du det där konstiga rycket strax innan du somnar

- 27/09/2015, 14:12 -

Här är svaret på frågan så många av oss ställer varje kväll! Varför gör kroppen det "där rycket" innan man somnar? Det beror faktiskt ofta på stress

Du har gått och lagt dig, är jättetrött och redo att somna. Så rycker du plötsligt till och väcker dig själv. Helt värdelöst av kroppen, men det finns en enkel förklaring. Vilket är skönt eftersom många verkligen undrar varför det här ens händer?

Ofta beror det på stress, att du är ovanligt trött eller att du sover på oregelbundna tider, skriver Daily Mail. Sömnen har flera stadier och djupsömn, eller REM-sömn, brukar vi falla in i först efter 45 till 60 minuter.

En kvinna som sover.
Det är faktiskt inte alls farligt med det där märkliga rycket. Bild: TT

Ibland händer det att du går in i REM-sömn tidigare än kroppen är beredd på, förklarar sömnprofessorn Gaby Badre för Daily Mail, och då kan du rycka till. 

Din hjärna har helt enkelt somnat innan kroppen. Enligt Badre är det fullt normalt och inget att oroa sig för! Det är alltså inte alls farligt.

Så. Nu vet ni det. Men finns det en lösning?

Jo, enligt Badre så är det bästa sättet att försöka komma in i en så jämn och stabil sömnrytm som möjligt. Med andra ord – gå och lägg dig samma tid så ofta du kan. Och försök att sova lika länge varje natt.

Psst! Här är 5 oväntade saker som faktiskt kan hjälpa dig att somna snabbare:

1. Sov med strumpor

2. Ät sura körsbär

3. Skippa tandkrämen med mint

4. Stå på huvudet

5. Kognitiv beteendeterapi

Vill du veta mer? Läs den här artikeln.

Eller läs också om andningsknep som kan få dig att somna mycket lättare här.

TV: 5 saker i ditt sovrum som kan förstöra din sömn

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Rycker du innan du somnar?