5 andningsknep som kan göra det lättare att somna

- 04/03/2018, 19:31

Har du för mycket att tänka på eller har du bara svårt att somna? Då finns det faktiskt några saker du kan testa när du ligger där och försöker somna. Här är fem andningstekniker som kan hjälpa dig att somna.

Att somna kan vara knepigt ibland, kanske ska du göra något dagen därpå som du tänker på eller så har du många tankar i huvudet. 

Eller så är det så att du helt enkelt har svårt att sova. Elite Daily har skrivit om fem andningstekniker som kan hjälpa till på traven när du har svårt att somna. 

1. Lång inandning och lång utandning

När man andas djupt med magen så hela bukområdet fylls, och sedan andas ut, är ett av de mest enkla och effektiva sätten att lugna ner kroppen på. Det aktiverar även det parasympatiska nervsystemet. Enligt Harvard Health så kan det faktiskt också göra nytta för din sömn. Om du andas djupt med magen så stabiliseras ditt blodtryck och hjärtfrekvensen sjunker. 

2. 4-7-8-tekniken

En annan grej du kan testa är tekniken 4-7-8. Den går ut på att du andas in med din näsa och räknar till fyra, håller andan inne och räknar till sju och sedan andas ut du med munnen och räknar till åtta. 

Det kanske låter lite kepigt, men det ska faktiskt vara bra. Enligt läkaren Andrew Weil så kan den tekniken göra underverk när du försöker slappna av.

Fem andningstekniker du kan testa om du har svårt att somna.
Fem andningstekniker du kan testa om du har svårt att somna. Bildkälla: TT

3. Andas med näsborrarna

Alternativ näsborreandning kan ge en lugn känsla när man gör det rätt. Så om du inte kan somna så kan du prova den tekniken. Det du gör är att du placerar din högra tumme på den högra näsborren och andas in genom den andra näsborren. 

Efter det tar du ringfingret och håller för vänster näsborre och andas ut med den högre, och sen fortsätter du görs så. 

4. Andningsräkning

Den här tekniken går ut på att du räknar dina andetag. Andas normalt och djupt, men när du andas ut så räknar du mentalt. Första blir då "ett", andra andetaget blir "två" och så gör du så tills du kommer till fem, sen börjar du om. 

Har du svårt att somna? Då kanske du kan testa dessa tekniker
Har du svårt att somna? Då kanske du kan testa dessa tekniker. Bildkälla: TT

5. Jämn andning 

Den här metoden är riktigt bra. Enligt Time, så påminner det lite om att "räkna får" eftersom det är ganska lugnande.

Du andas in med magen och innan du andas ut så håller du det inne och räknar till fyra. När du andas ut så räknar du till fyra igen. Den enkla metoden kommer hjälpa ditt nervsystem att slappna av och hjälpa till med stress, skriver Elite Daily

Något du kanske också vill läsa om är tricket som kan få dig att somna på 60 sekunder? Det kan du läsa mer om härMen du kan också testa att lyssna på en speciell sorts musik när du har svårt att somna. Här kan du läsa mer om det.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du svårt att somna ibland?