Det finns en typ av kvinnor som män är rädda för – kan du gissa vilken?

- 22/10/2015, 14:26 -
Att spela dum på en dejt är nog heller inte så smart.
1 av 2

Att spela dum på en dejt är nog heller inte så smart.

Svenska Dagbladet/ TT

2 av 2

Svenska Dagbladet/ TT

Det är inte lätt att vara man, å ena sidan så tycker man om att se framgång hos det andra könet. Men det är också väldigt hotfullt mot allt vad manlighet innebär.

Heterosexuella män säger sig vilja ha en intelligent kvinna, men verkligheten ser lite annorlunda ut. Det är nu fastställt av forskare på tre olika universitet i USA: Universitetet i Buffalo, California Lutheran University och universitetet i Texas, Austin.

Undersökningen som gjordes med 105 antal män uppdelade i två grupper, innefattade dels hur männen hanterade när en kvinna presterade bättre än dem i matte eller engelska.

Resultatet visade att männen blev imponerade och attraherade av en smart kvinna, de visade generellt ett större intresse gentemot de kvinnor som presterat bättre.

Den andra delen av studien bestod i att undersöka om männen kunde se kvinnorna som en potentiell kärlekspartner, men då fick männen plötsligt kalla fötter.

I verklighetstrogna scenarion granskades deltagarnas beteende i sina möten med kvinnorna. Då blev det tydligt att männen distanserade sig från den "överlägsna" kvinnan och tenderade att bedöma henne som mindre attraktiv och undvek att föreslå en date eller visa intresse.

Någon helt säker förklaring finns inte ännu, och studien är för liten för att bekräfta något, men forskarna menar att det troligtvis handlar om föreställningen om maskulinitet, och att männen helt enkelt känner sig kränkta.

Undersökningen kommer publiceras i tidskriften Personality and Social Psychology Bulletin, senare i november, skriver Independent.