1 av 3
- Foto: tt bild
2 av 3
- Foto: tt bild
3 av 3
- Foto: tt bild

Så många graviditeter i Sverige är oplanerade

En ny stor svensk undersökning har tagit reda på hur pass många graviditeter i Sverige som är planerade – och det visar sig att Sverige står sig bra i jämförelse med andra länder.


Att bli på smällen innebär en stor glädje för vissa – och en ovälkommen kalldusch för andra.

Men en ny riksomfattande undersökning visar att de flesta graviditeter är planerade. När 3 400 blivande mammor fick svara på en enkät vid sitt första besök på mödravårdscentralen, svarade tre av fyra att graviditeten var mycket eller ganska välplanerad.

Så här fint kan det vara att ha barn! Bild:TT

De kvinnor som hade låg utbildning, bra inkomst eller som uppgav att de varit tillsammans med sin partner under en längre tid, uppgav i större utsträckning att graviditeten var planerad. Däremot räknas inte de graviditeter där abort görs tidigt.

– Jämfört med liknande studier från bland annat USA verkar andelen planerade graviditeter vara högre i Sverige. Kanske är en förklaring att fler oplanerade graviditeter leder till en så tidig abort här. Då fångas kvinnan aldrig upp inom mödravården, säger Jenny Stern, doktorand vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha barn?
Tack för din röst!