Ja, du kan faktiskt sova för mycket.
1 av 3
Ja, du kan faktiskt sova för mycket. - Foto: TT
... I alla fall om du inte rör dig speciellt mycket.
2 av 3
... I alla fall om du inte rör dig speciellt mycket. - Foto: TT
Risken att dö i förtid ökar om du sover med än nio timmar.
3 av 3
Risken att dö i förtid ökar om du sover med än nio timmar. - Foto: TT

Sover du mycket? Då är risken stor att du dör i förtid

Åh nej. Sömn är förstås viktigt, men nu visar det sig att du kan sova för mycket. Ny forskning varnar för att du inte borde sova mer än nio timmar per natt.


Alla vet väl redan att det är viktigt med sömn, men det som inte är lika självklart är att det är farligt att sova för mycket.

Ja, du läser rätt. Och det finns en bra anledning att gå upp på morgonen.

Enligt ny forskning som Daily Mail skriver om är det lika farligt att sova för mycket som att röka cigaretter och dricka alkohol, i alla fall om du inte rör dig mycket när du är vaken.

Det kan göra risken att dö i förtid fyra gånger så stor som normalt.


Bildkälla

I den nya studien, från University of Sydney, undersöktes hur kroppen hanterar en kombination av att sova länge och sitta stilla mycket.

230 000 personer från 45 år och uppåt deltog i studien. Forskarnas slutsats blev att mycket sömn, stillasittande och brist på motion var en dödlig trio och Dr Melody Ding, som ledde studien, säger att det ska tas på samma allvar som alkohol eller ohälsosam kost.

– När du lägger till brist på motion i mixen blir det som en trippelt farlig kombination, säger Ding skriver Daily Mail.

Det här kommer knappast som en överraskning, men det bästa verkar vara att sova mellan sju och nio timmar och att undvika alkohol och cigaretter. Duh.


Bildkälla

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Sover du länge?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.