Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sover du mycket? Då är risken stor att du dör i förtid

- 12/12/2015, 13:43
Ja, du kan faktiskt sova för mycket.
1 av 3

Ja, du kan faktiskt sova för mycket.

TT

... I alla fall om du inte rör dig speciellt mycket.
2 av 3

... I alla fall om du inte rör dig speciellt mycket.

TT

Risken att dö i förtid ökar om du sover med än nio timmar.
3 av 3

Risken att dö i förtid ökar om du sover med än nio timmar.

TT

Åh nej. Sömn är förstås viktigt, men nu visar det sig att du kan sova för mycket. Ny forskning varnar för att du inte borde sova mer än nio timmar per natt.

Alla vet väl redan att det är viktigt med sömn, men det som inte är lika självklart är att det är farligt att sova för mycket.

Ja, du läser rätt. Och det finns en bra anledning att gå upp på morgonen.

Enligt ny forskning som Daily Mail skriver om är det lika farligt att sova för mycket som att röka cigaretter och dricka alkohol, i alla fall om du inte rör dig mycket när du är vaken.

Det kan göra risken att dö i förtid fyra gånger så stor som normalt.


Bildkälla

I den nya studien, från University of Sydney, undersöktes hur kroppen hanterar en kombination av att sova länge och sitta stilla mycket.

230 000 personer från 45 år och uppåt deltog i studien. Forskarnas slutsats blev att mycket sömn, stillasittande och brist på motion var en dödlig trio och Dr Melody Ding, som ledde studien, säger att det ska tas på samma allvar som alkohol eller ohälsosam kost.

– När du lägger till brist på motion i mixen blir det som en trippelt farlig kombination, säger Ding skriver Daily Mail.

Det här kommer knappast som en överraskning, men det bästa verkar vara att sova mellan sju och nio timmar och att undvika alkohol och cigaretter. Duh.


Bildkälla