Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så sjuk kan du bli om du slarvar med julmaten – och så får du den att hålla

Mycket mat i jul.
1 av 5

Mycket mat i jul.

TT-montage

Men se till att ha god hygien i köket.
2 av 5

Men se till att ha god hygien i köket.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Tvätta händerna innan du hanterar maten.
3 av 5

Tvätta händerna innan du hanterar maten.

TT

Se till att ha rena redskap och rent i köket.
4 av 5

Se till att ha rena redskap och rent i köket.

TT

Bakterier frodas oftare på färsk mat.
5 av 5

Bakterier frodas oftare på färsk mat.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Nyheter | 25/12/2015 11:15

Mycket mat i juletider? Jo, så brukar det bli, både när det kommer till mängd och sorter. Fulla kylskåp och julbord är härligt, men det kan också vara knepigt. Att planera hur mycket mat som behövs och hur den sedan ska tas om hand är inte alltid helt lätt.

Nyheter24 ringde upp Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, för lite tips och tricks.

Till en början bör man tänka på två saker:

1. Fundera noga på hur mycket mat som faktiskt kommer gå åt.

2. När julbordet ska fram, ta då inte fram allt som finns på samma gång. Tar det slut kan man fylla på.

Bildkälla: TT Bild

– Jag tycker att man ska tänka igenom före. Hur mycket kommer gå åt, hur många gäster kommer och hur mycket äter var och en? säger Åsa Rosengren.

– Så tar man fram det man tror kommer gå åt. Tar det slut så är det bara att ta fram mer. Så lägg inte upp till exempel hela skinkan, det är bara onödigt att den står framme i flera timmar. Skär upp det du behöver och ställ in resten i kylen.

Men, vad är det då som kan hända med maten om vi inte hanterar den bra?

1. Den håller inte lika länge om den står framme. Desto kallare maten står, desto längre håller den.

2. Bakterier börjar trivas och förökar sig.

Bildkälla: TT Bild

– Det som förstör maten är mikroorganismer. Mat drar inte till sig bakterier, utan antingen så finns de redan där eller så har maten blivit förorenad under hanteringen, säger Rosengren.

Obehandlad mat såsom färskt kött, fisk och kyckling är extra känsligt. Svensk julmat har generellt sätt lång hållbarhet, då mycket kommer från det traditionella svenska köket som fanns innan vi hade kylskåp. Det är ofta mat som genomgått konseveringsmetoder såsom saltad, rökt, syrad eller gravad mat. Där trivs inte bakterier lika bra som i färsk mat, även om det inte finns några garantier.

Bildkälla: TT Bild

Trots detta är det viktigt med hygien, och några tumregler är:

1. Tvätta händerna innan du lagar mat, när du hanterat färskt kött och innan du äter.

2. Se till att ha rena redskap, ren disk och välvårdade ytor i köket.

3. Ta väl hand om resterna som blir över.

– Det handlar mycket om grundläggande kökshygien. Har du rester över så fundera på hur du kan göra dig av med dem. Läs förvaringsanvisningen på burkar och förpackningar, frys in eller använd maten under den närmaste dagarna.

Mat är inte steril, men det brukar oftast inte vara någon fara. Om maten förvaras kallt och så länge den luktar och smakar bra går den att äta. Bakterier gör oftast att maten bara luktar och smakar illa efter en tids förvaring, då ska den inte ätas. Men det finns en liten risk att drabbas av sjukdomsframkallande bakterier som inte syns lika väl. Det gäller särskilt om maten har förvarats för varmt.

Två av dessa är:

1. Stafylokocker som finns på händerna och som sprids i hanteringen av maten.

2. Listeriabakterien som finns på kylda livsmedel som inte ska hettas upp, och som kan drabba vissa särskilt mottagliga personer.


Bildkälla: TT Bild

– Stafylokocker kan hamna på till exempel buffémat som gjorts i ordning med händerna. När det är tillräckligt varmt kan bakterien föröka sig i maten och kan då bilda ett kraftfullt gift.

– Får man i sig stafylokocker blir man förgiftad. Snabbt efter att man har ätit börjar man känna sig illamående, sedan kräks man mycket under en ungefär ett dygn. Den som är frisk och kry klarar ofta av det men är fysiskt svaga personer är känsligare och kan behöva sjukvård.

Listeriabakterien kan vara farlig för vissa personer.

– Till exempel gravida eller personer med nedsatt immunförsvar. Listeria kan finnas i livsmedel som varit kylda och som inte ska hettas upp, till exempel rökt och gravad fisk, smörgåspålägg eller olika typer av dessertostar.

Listeria kan i värsta fall leda till blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

För mer information om bakterier, riskgrupper och rekommendationer, kolla in Livsmedelsverkets hemsida.

Har du bra hygien i köket?