Måndag 2 Aug
Stockholm

Forskare: Det är farligt för oss att börja jobba innan klockan tio

När klockan ringer på morgonen...
1 av 3
När klockan ringer på morgonen... Foto: TT
Forskare hävdar att vi inte bör börja innan 10.
2 av 3
Forskare hävdar att vi inte bör börja innan 10. Foto: TT
Även om man inte ska sova för mycket så handlar det om dygnsrytmen.
3 av 3
Även om man inte ska sova för mycket så handlar det om dygnsrytmen. Foto: TT

Goda nyheter, eller i alla fall ett in your face, för morgontrötta. En sömnforskare hävdar nu att vi inte mår bra av att börja jobba innan klockan 10.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En sömnforskare vid universitetet i Oxford hävdar att börja jobbet innan klockan 10 gör personer sjuka, stressade och utmattade. Dr Paul Kelley berättar att innan man fyller 55 år så är inte hjärnans dygnsrytm synkad med att jobba klassiska 9-till-5-tider. Han menar att det utgör ett stort hot mot hur väl man presterar på jobbet eller i skolan. Men också hur man mår rent psykiskt.

Experimentet som Dr Kelley utförde visar att det var stor skillnad på att starta 9 och att starta klockan 10. Dygnsrytmen blir stabilare. Forskningen visar också att vissa tider passar bättre för vissa åldersgrupper. Exempelvis klarar tioåringar att starta klocka halv nio. En sextonåring klarar att starta vid tio och en universitetselev borde inte starta förrän 11.

Forskaren hävdar att betygen kommer att gå upp med cirka 10 procent om vi ändrar på schemat. Han hävdar också att arbetande vuxna kommer prestera bättre om man får komma in senare till jobbet.

– Det är en stor samhällsfara. Personal borde inte börja innan klockan 10. Det är först när man fyller 55 som kroppen faktiskt klarar att börja arbeta klockan 9. Tiderna innebär en stor fara för kroppens samtliga system, säger Dr Paul Kelley enligt Telegraph.

Han fortsätter också med att säga att man kan inte lära sig att gå upp vid en viss tid. Ens rytm går helt enkelt inte att ändra på. Önskar att vi kunde ha visat det här för alla gymnasielärare... Även om det inte är särskilt bra att sova FÖR mycket heller.

Är du morgontrött?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela