Orolig över att det är dåligt för dig att titta på porr? Då måste du läsa vidare här.
1 av 3
Orolig över att det är dåligt för dig att titta på porr? Då måste du läsa vidare här. - Foto: TT
Enligt RH Reality check är det inte alls farligt.
2 av 3
Enligt RH Reality check är det inte alls farligt. - Foto: TT
Det är varken beroende framkallande eller skadligt på något annat vis.
3 av 3
Det är varken beroende framkallande eller skadligt på något annat vis. - Foto: TT

Nej, det är inte farligt att kolla på porr – här är varför

Orolig över att du kollar på för mycket porr? Se vad forskarna har att säga om det här. Antagligen är det helt lugnt.


Har du fått höra att det är skadligt att kolla på porr? Ja, då verkar det som du blivit utsatt för en lögn, i alla fall enligt de studier som RH Reality Check skriver om.

Sajten har vänt sig till den forskning som finns och menar att det inte är bevisat på något vis att porr skulle vara farligt.

Bildkälla

RH Reality skriver att porr inte alls är ett hälsoproblem, utan snarare att porr är ett av få sexuella beteenden som är fria från risk för både oplanerade graviditeter eller könssjukdomar.

Du kanske också hört att det finns risk att bli beroende? Även där visar forskningen att det inte alls stämmer, i alla fall inte rent biologiskt. Det kan vara värt att nämna att det inte heller leder till lägre sjävkänsla eller ökat sexuellt risktagande i tonåren. Att tillgången till porr skulle öka antalet våldtäkter eller sexuell våld stämmer inte heller, enligt RH Reality check.

Psykologen David Ley skriver så här till sajten:

"Att säga att porr är dåligt ... det är ett tråkigt exempel på dåligt tänkande eller värre, ett sätt att försöka manipulera genom rädsla."

Bildkälla

Forskaren Nicole Prause, vid University of California har, också något att säga:

"Forskare, inklusive jag själv, har visat att porr aktiverar belöningssystemet i hjärnan. Det fungerar som kokain på det sättet. Det är också som att titta på choklad, ost eller hundar leka" skriver hon till RH Reality check.

Men hon förklarar vidare att det inte finns fler likheter: "Att titta på vuxenfilmer leder inte till förlorad kontroll, erektionsproblem eller liknande. Att dessa saknas betyder att film inte är beroendeframkallande."

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på porr?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

1 timme sedan
En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.