Forskare varnar: Den här myten om alkohol måste du sluta tro på

- 19/02/2016, 20:52 -
Ett glas vin om dagen var det va?
1 av 3

Ett glas vin om dagen var det va?

NTB scanpix

Så vi kanske ska skippa det där med "ett glas vin om dagen".
2 av 3

Så vi kanske ska skippa det där med "ett glas vin om dagen".

Giphy

För enligt dessa forskare så är det inte hälsosamt för oss.
3 av 3

För enligt dessa forskare så är det inte hälsosamt för oss.

Claudio Bresciani / TT

Forskare antyder att myten inte stämmer.

Vi har flera gånger hört att lite alkohol är bra för oss, ur ett hälsoperspektiv. En granskning som är gjord på uppdrag av Svenska läkarsällskapet och IOGT-NTO har nu återigen slagit hål på myten om att lite alkohol är bra för dig, och uppmanar nu oss om att sluta tro på det.

Professor Sven Andréasson har tillsammans med andra forskare analyserat olika typer av forskning som visar på att det är bra för hälsan att dricka lite – att det ska vara bra för hjärt– och kärlsjukdomar. Men det är enligt dem helt fel.

– Det verkar inte vara särskilt skadligt att dricka lite alkohol men det finns väldigt lite stöd för att det är nyttigt, säger han till SVT.

Resultatet av deras forskning har mött negativ kritik. Beng Fagrell, professor emeritus i medicin vid Karolinska Institutet hävdar att ett glas vin per dag för en kvinna, och två glas vin per dag för en man kan minska risken att dö i hjärt–kärlsjukdomar med 30 procent.

– Det verkar snarare vara en hälsorisk oavsett hur lite man dricker. Risken är i och för sig väldigt liten då man dricker måttliga mängder, men poängen är att man inte förbättrar sin hälsa eller minskar risken för hjärt- och kärl sjukdom, säger han till SVT.