Tisdag 24 Maj
Stockholm

​Forskare varnar för trenden att skaffa hundar med platta ansikten

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Mopsar och bulldogs blir allt mer populära, men nu varnar forskare för att hundarna lider.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Genom att studera 180 olika hundraser under 28 år har forskare i Australien kommit fram till att hundar som mopsar och franska bulldogs blir allt mer populära. Detta skriver The Guardian.

Inte nog med att folk skaffar sådana hundar oftare, uppfödarna avlar också hundarna för att de ska få ännu plattare nosar och se ännu mer ut som idealet gör för respektive ras.

Det som ger de här hundraserna platta ansikten är att deras skallben är mer ihoptryckt än på "vanliga" hundar. Detta kan i sin tur leda till allvarliga hälsoproblem för hundarna, som svårigheter att andas. Det är därför hundar med platta ansikten ofta har ett visslande, snörvlande ljud när de andas.

Även hudväcken i hundarnas ansikten kan orsaka problem. Hudväck skapar en ideal miljö för bakterier att växa, och dessa tar sig även in i kroppen och gör hundarna sjuka.

En vanlig lösning på det senare problemet är att ge hundarna antibiotika eller att rengöra i väcken, men forskarna påpekar ändå att detta bara är att behandla symptomen, inte att lösa grundproblemet.

Forskarna varnar nu för att den allt större efterfrågan på de här hundraserna är ett stort problem, och att vi orsakar våra husdjur stort lidande.

Gillar du mopsar?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela