En del saker ska man hålla sig ifrån att säga.
1 av 2
En del saker ska man hålla sig ifrån att säga. - Foto: TT bild
Som att fråga om din partner har gått upp i vikt.
2 av 2
Som att fråga om din partner har gått upp i vikt. - Foto: TT bild

10 meningar som kan vara dödliga för ditt förhållande

Det finns saker man kan säga i ett förhållande, och sen finns det meningar som kanske egentligen inte borde lämna din mun. Om det inte är så att du faktiskt vill ha bråk, eller kanske till och med göra slut.


1. Du låter precis som din mamma

Om ni bråkar, håll dig till problemet. Elaka jämförelser tar fokus från det riktiga problemet, säger familjeterapeuten Sharon Gilchrest O’Neill, till Huffington Post.

Bildkälla

2. Du diskar aldrig. Du bara låter dem stå där

Om du använder ordet aldrig eller alltid så kommer det att sluta på samma sätt. Varenda. Gång. Det som från början inte var så stort kommer att blåsa upp och bli större än vad det behöver bli. Det finns en stor chans att generaliseringar är fel, säger Samantha Rodman, psykolog.

Bildkälla

3. Ser det ut som att jag lagt på mig några kilo?

Frågor om vikt är den absoluta granaten du kan kasta om du vill ha bråk, säger Robyn Wahlgast som är coach för relationer och dejting.

– Det du egentligen vill säga är, jag vet att jag har lagt på mig vikt. Jag är inte glad för hur jag ser ut och jag behöver att du ska säga att du är okej med hur jag ser ut.

Bildkälla

4. Du tror att du är bättre än alla andra

Att lägga ord i någons mun är något du alltid ska undvika. Du vet inte vad din partner tänker och känner så håll sådana tankar för dig själv, säger terapeuten Becky Whetstone.

Bildkälla

5. Har du gått upp i vikt?

Fråga aldrig om negativa saker om din partners utseende.

– Det gör ont för du säger åt din partner att hen inte är tillräckligt bra som de är, säger Whetstone.

Bildkälla

6. Gah, jag hatar när du gör sådär (du säger det framför vänner eller familj)

Att prata nedlåtande till din partner inför vänner och familj är ett big no-no, säger Whetstone.

– I det här exemplet samlar du personer mot din partner och vad är värre än det? Det gör att din partner känner att hen vill avvisa dig och förtroendet minskar.

Bildkälla

7. Du är en värdelös föräldrar, älskare, familjeförsörjare…

Att säga någonting dumt om din partners yrke och familj är jättetaskigt, säger M.Gary Neuman, psykolog till Huffington Post.

Bildkälla

8. Jag känner knappt den där personen – hen är bara någon på jobbet

Det är oundvikligt att du eller din partner kommer att bli lite förälskad i någon annan under ett långt äktenskap. Om det faktiskt händer – se till att vara ärlig med det. Sopa det inte under mattan och förminska dina egna känslor, säger Wahlgast.

– Säg istället jag vet att det är löjligt men jag har fått en liten förälskelse på den där nya personen på jobbet. Han är så rolig, hans humor påminner mig om dig.

Även om det är ett jobbigt ämne att ta i, så kommer det bidra till att ni blir närmre varandra.

Bildkälla

9. Du borde inte känna så

Du får aldrig säga till någon hur de ska känna eller hur de känner, säger Rodman.

– Det finns inga rätt och fel när det gäller hur någon känner. Försök förstå din partner istället för att säga nej till det du inte förstår.

Bildkälla

10. Sitt inte uppe och vänta på mig

Om du säger det här till din partner så antyder du att ni inte ska gå och lägga er samtidigt, vilket kan orsaka problem i er relation, säger Wahlgast till Huffington Post.

– Att gå och lägga sig samtidigt som sin partner är en stark form av fysisk närhet med eller utan sex. Om du säger OK till till att ni går och lägger er vid olika tider så säger ni okej till olika beteenden som förstör intimiteten, som att titta på porr ensam och flörtiga meddelanden med arbetskompisar.

Bildkälla

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du säga någon av dessa meningar?
Tack för din röst!