Tisdag 15 Jun
Stockholm

Du har antagligen kokat ris fel i hela ditt liv

Har vi kokat ris galet hela livet?
1 av 3
Har vi kokat ris galet hela livet?. Foto: Takeaway/Wikimedia Commons
Jo, enligt experter.
2 av 3
Jo, enligt experter. Foto: jules/stonesoup/Wikimedia Commons
Ofta använder man för mycket eller lite vatten.
3 av 3
Ofta använder man för mycket eller lite vatten. Foto: Hannahdownes/Wikimedia Commons

Värst vad fel man gör hela tiden. Nu berättar forskningen hur du ska göra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Allt gör vi fel. Tydligen har vi ätit Toblerone fel i hela vårt liv och till och med är det så att vi har snytit oss fel hela livet.

Så vidare till nästa sak som alla gjort fel – kokat ris. Med ofta brända misstag till att det är alldeles för rinnigt.

Men hur gör man då?

Jo, experter och forskare har hittat svaret på hur man ska koka ris, skriver Business Insider. Vanligtvis står anvisningar på sidan om förpackningen – och det är oftast två gånger vatten.

Ledaren för forskningen var Dan Souza som är en kulinarisk expert och kokboksförfattare. Han placerade påsar med en del vatten och en del ris i kokande vatten.

Med den metoden räckte det alltså med en cup (alltså typ 3,7 deciliter) till en cup ris – och det ledde till perfekt ris. Det handlar helt enkelt om hur riset blir när vattnet förångas. Och det gäller alla typer av ris.

Men är det så enkelt? Nja, det handlar också om miljön i köket, hur tajt som locket sitter och hur stor grytan är som du kokar riset i. Om du har ett dåligt lock så kommer mer vatten att förångas och mindre om locket är tajt helt enkelt, skriver Daily Mail.

Tipset är att lära känna ditt ris och ditt kök. Att dubbla ration till 2:4 fungerar helt enkelt om det ändå fungerar med ration 1:2.

Krånligt? Ja, men en bra ögonöppnare för att inte bara följa direktiv utan att tänka lite först.

Kokar du perfekt ris?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela