Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lider du av pollenallergi? Då är det här goda nyheter för dig

- 13/05/2016, 22:58 -

Forskare arbetar just nu för att ta fram nya lösningar för att underlätta sommartider för pollenallergiker.

Snart vankas det vår och en riktigt tuff tid för alla pollenallergiker. Det blir ofta höga halter av björkpollen och gräspollen i luften – något som kan komma tidigare vissa vårar, vilket skulle innebära en månad till av den outhärdliga pollensäsongen.

I Sverige uppger ungefär 30 procent att de har pollenallergi och de flesta klarar sig med receptfria medel från apoteket. Personer som inte blir av med besväret kan få receptbelagda medel av läkare – och personer med grova problem kan få allergivaccin, något som innebär 50 sprutor under 3 års tid.

Men på allergicentrum i Linköping håller forskare nu på med ett projekt som ska hjälpa allergiker, nämligen att ge en låg dos av vaccin i lymfkörtlarna istället för under skinnet. Det ska ges tre gånger i stället för 50, vilket är något som ska hjälpa fler med besväret. Denna behandling skulle också förebygga allergiastma och kunna vaccinera många fler.

Forskarna tror att det här kan bli möjligt inom några år. Så förhoppningsvis kommer pollenallergiker få mindre besvär i framtiden, skriver Corren.

Tills dess ger Lars Ahlbeck, läkare på Allergicentrum i Linköping, råd till pollenallergiker:

1. Vill du springa, så gör det på morgonen eller kvällen, eller när det just regnat.

2. Vädra inte på dagen.

3. Häng inte tvätt utomhus.

4. Duscha innan du går och lägger dig.

5. Skölj näsan ibland – det finns utrustning att köpa för det.

Äter du pollenmedicin? Då måste du läsa hur medicinen kan förstöra ditt sexliv.

Lider du av pollenallergi?