Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skadligt för små barn att börja tidigt på förskola enligt ny forskning

- 17/05/2016, 23:37
Forskare slår nu larm om riskerna med att lämna för små barn på förskola.
1 av 3

Forskare slår nu larm om riskerna med att lämna för små barn på förskola.

TT

De menar att det kan vara skadligt för barnets anknytningsutveckling.
2 av 3

De menar att det kan vara skadligt för barnets anknytningsutveckling.

TT

De ställer sig starkt kritiska till att lämna barn under ett år på förskola.
3 av 3

De ställer sig starkt kritiska till att lämna barn under ett år på förskola.

TT

Ny, norsk forskning visar att det kan vara dåligt för barns psyke att börja på förskola för tidigt.

Den norska forskaren Trine Klette, som forskat om barn i 20 år, menar att små barn blir väldigt stressade av att skiljas från sina föräldrar.

– Det kan påverka deras förmåga att hantera känslor senare i livet, och hur de lyckas knyta an till andra människor, säger hon.

I Norge finns numera möjlighet till att placera sitt barn på förskola innan barnet fyllt ett år. Detta efter ett regeringen genomfört en rad nya regler.

Trine Klette anser att utvecklingen är mycket problematisk. Hon menar att många föräldrar, barnskötare och makthavare har stor kunskap om små barns behov av stabilitet och en fast tillvaro. Men trots detta går makthavare emot vad de vet är sunt.

– Jag kan inte se hur den här utvecklingen utgår från det lilla barnets behov. Jag är verkligen orolig, säger hon.

Många barn blir väldigt stressade av att separeras från föräldrarna, och av att förhålla sig till flera nya barn och vuxna. Elisabeth Förland som utbildar föräldrar vid Stavanger Universitetssjukhus håller med Trine Klette om att utvecklingen går åt fel håll.

Hon förklarar att eftersom små barn inte har någon egentlig uppfattning om tid förstår de aldrig hur länge föräldern kommer vara borta vilket gör det mer traumatiskt för dem att lämnas på förskola.

Men den norske ministern Torbjörn Röe, som är ansvarig för de nya reglerna, säger att det bara handlar om att värna föräldrarnas egen valfrihet. Han säger att många föräldrar tvingas till ofrivillig, obetald ledighet om barnet inte lyckats få en förskoleplats till efter att det fyllt ett.

I Sverige måste barn ha fyllt ett år för att få gå i förskola. I undantagsfall där föräldrar vill att barnet ska börja före det fyllt ett sker en individuell prövning, rapporterar Aftonbladet.

Om du är en av de föräldrar som väljer att stanna hemma med din bebis istället för att lämna den på förskola kan du roa dig med att trolla din oroliga partner på det här smarta sättet.

Är ett år för litet för att börja på förskola?