Att dela artiklar och inlägg är vardag för många, men faktum är att 56 procent av allt som delas inte har lästs av den som delar.
1 av 3
Att dela artiklar och inlägg är vardag för många, men faktum är att 56 procent av allt som delas inte har lästs av den som delar. - Foto: TT
Ny forskning från University of Columbia visar att människor inte anstränger sig innan de delar information. Och än färre läser igenom när det handlar om virala nyheter.
2 av 3
Ny forskning från University of Columbia visar att människor inte anstränger sig innan de delar information. Och än färre läser igenom när det handlar om virala nyheter. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Och dessutom klickar fler på länkar som delats av någon än som delats av en nyhetssida.
3 av 3
Och dessutom klickar fler på länkar som delats av någon än som delats av en nyhetssida. - Foto: VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad/TT

Mer än hälften av det som delas på nätet har inte lästs visar ny forskning

Det är nämligen så att en majoritet av alla länkar som delas på sociala medier inte ens klickats på, eller lästs, av den som delar visar ny forskning.


Att dela viktiga budskap och artiklarsociala medier har blivit en vana för många. Man vill hjälpa till att sprida klokheter eller information, oftast med god uppsåt. Men många delar också utan att verkligen sätta sig in i vad de delar vidare i sina flöden.

Nyligen valde en satirsida vid namn Science Post att dra uppmärksamhet till fenomenet, genom att publicera en artikel med rubriken "Forskning: 70 procent av alla Facebook-användare läser bara rubriken innan de kommenterar", rapporterar Independent.

Det som var lite annorlunda med den här artikeln var att den bara var fylld med den latinska utfyllnadsfrasen "lorem ipsum". Men trots detta blev den massivt delad, både av personer som insett vad artikeln var för något, men också av personer som inte läst innehållet.

Men det är tyvärr så är 56 procent av alla länkar som delas i sociala medier inte ens klickade på, och än mindre, lästa av den som klickat på dela-knappen, visar ny forskning från Columbia University.

En av författarna bakom studien, Arnaud Legout, kommenterar resultatet med att människor helt enkelt är mer benägna att dela en artikeln än att faktiskt läsa den.

– Det här är typiskt för modern informationskonsumtion. Människor formar sin uppfattning om saker genom att läsa sammanfattningar av sammanfattningar, utan att göra en egen ansträngning för att gå djupare, säger hon.

Undersökningen kom också fram till att fler människor är mer benägna att klicka när någon annan redan delat en länk, inte när länken kommer direkt från nyhetskällan eller tidningen, skriver Independent.

Tyvärr ses inga tecken på att trenden kommer avta inom en snar framtid. Men det är något att tänka på innan en klickar på delaknappen i fortsättningen, du vet aldrig om det bara är en artikel fylld med "lorem ipsum".

Något annat som händer när man är ute på sociala medier är att det påverkar våra kroppar och vår hjärna, ny forskning visar att Instagram har samma effekt på kroppen som droger.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Läser du allt du delar på sociala medier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.