Folk dansar runt en midsommarstånd. Glas med alkohol i.
1 av 3
Midsommar innebär mycket alkohol – för vissa. - Foto: TT
Hur gör man då för att inte må kasst dagen efter?
2 av 3
Hur gör man då för att inte må kasst dagen efter? - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Ja, sluta drick i tid är väl det självklara svaret.
3 av 3
Ja, sluta drick i tid är väl det självklara svaret. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Experten: Så gör du med spriten för att inte må skit dagen efter

Många super hela dagen. Gör det att kroppen vänjer sig? Blir man mer bakis? Hur gör man för att inte vakna upp med världens


Midsommarafton är en av de där dagarna då det inte är ovanligt att vissa börjar dricka alkohol tidigt på dagen. Det är snaps till lunchen och öl och groggar och hit och dit.

Givetvis väljer inte alla att dricka alkohol – men till er som gör det: har ni undrat om man kanske kan vänja sig vid spriten för att man druckit hela dagen? Blir man lite mindre bakis helt enkelt?

Kai Knudsen, universitetslektor och överläkare på avdelningen för anestesiologi och intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, menar att själva baksmällan egentligen bara handlar om hur mycket alkohol man får i sig under dagen som påverkar hur dåligt man mår dagen efter.

Men att det under sådana här tillfällen faktiskt finns ett säkert kort för att undvika en hel dag i sängen med illamående och huvudvärk.

– Om man som exempelvis vid midsommar förtär alkohol från tidigt på dagen så är det klokt att helt enkelt sluta dricka och nyktra till senare på kvällen, säger han till Nyheter24.

Ledordet och den magiska drycken är främst vatten – eller i alla fall alkoholfritt på kvällen.

– Det är vettigt att trappa ner innan man går och lägger sig. Det är egentligen två poänger med att dricka vatten innan man går och lägger sig. Det ena för att man återställer vätskebalansen i kroppen men också för att man helt enkelt slutar dricka alkohol.

Det säger sig egentligen självt men om man går och lägger sig riktigt full så är det egentligen ett säkert kort för att bli bakis.

– Det finns diverse tricks det pratas om som man kan göra för att inte bli bakis men det gör egentligen ingenting. Det är individuellt, men det finns inga vetenskapliga belägg för någonting.

Det beror som sagt bara på hur mycket alkohol man får i sig. Det enda som man kan bli mer bakfull av är så kallad färgad sprit. Därför är det för bakfyllans skull bättre att dricka brännvin än whisky.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du snaps på midsommar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.