Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskaren: Våldsamma tv-spel är bra för ditt barn

- 11/07/2016, 07:44
1 av 3

2 av 3

3 av 3

Claudio Bresciani

Föräldrar oroar sig för att deras barn ska bli aggressiva eller sexistiska när de spelar spel som GTA, men forskare menar istället att det tvärt om är bra för barnen.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Daniel Kardefelt Winther, forskare på Karolinska Institutet vid Institutionen för klinisk neurovetenskap att många väljer att prata om tv-spelande i en extra negativ ordalag, utan egentlig anledning.

Enligt en tidigare debattartikel så oroar sig många föräldrar för att deras barn spelar för mycket våldsamma tv-spel. Många menar också att detta kanske kan få konsekvenser för barnen senare i livet, genom att barnen kan bli våldsamma eller sexistiska.

Men Daniel Kardefelt Winter skriver att det hela är spekulativt och inte underbyggs av speciellt objektiva studier. Han påminner också om att cirka 90 procent av alla barn i Sverige spelar någon form av tv- eller datorspel.

"Om man går ut i massmedia och påstår att en tredjedel av alla pojkar i Sverige riskerar att bli mördare och våldtäktsmän pågrund av sitt spelande vore det passande att ha mer på fötterna än anekdoter och egna observationer" skriver han.

Enligt Daniel finns det i de genomarbetade meta-analyserna gjorda på området minimala tecken på att media påverkar barns våldsamhet. Han hänvisar också till en studie som enligt honom inte visar några samband mellan sexism och tv-spelande.

"Problemet med den här typen av generaliseringar kring spel är att föräldrar får en missvisande bild, vilket kan leda till att vissa barn hindras från att spela. Det vore olyckligt med tanke på allt positivt som spel för med sig", skriver han.

Daniel vill också göra bilden av tv-spel bredare genom att påtala de många positiva effekterna som tv-spel har.

"Ny neurovetenskaplig forskning antyder att barn som spelar actionspel (särskilt first/third person shooters, som GTA), generellt uppvisar förbättrat beslutsfattande, analyserar information snabbare, har bättre visuellt minne och är bättre på att multi-taska och snabbt hoppa mellan olika uppgifter" skriver han i sin debattartikel.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att minderåriga spelar bort stora summor pengar online – på CS:GO-skins.

Håller du med Daniel?