HPV är världens vanligaste könssjukdom
Många känner inte till att de kan bära på könssjukdomen HPV. - Foto: TT

HPV världens vanligaste könssjukdom – det här borde du veta om den

Du kanske tror att du aldrig har haft en könssjukdom, men risken är stor att du har haft HPV. Här är allt du borde veta om den.


Har du haft en könssjukdom? Om svaret på den frågan är nej får du kanske tänka om. De flesta sexuellt aktiva människor har, har haft eller kommer nämligen att få könssjukdomen HPV. Det är nämligen världens vanligaste sexuellt överförbara infektion.

Men vad HPV egentligen är, är få som vet. Nyheter24 har talat med Björn Strander, specialistläkare i gynekologi vid Regionalt cancercentrum väst, om världens vanligaste sexuellt överförbara infektion.

Här är 9 saker du behöver veta om HPV.

Hur det smittas

HPV smittar via vaginalt, oralt och analt sex. Det är en så kallad kontaktsmitta, som smittar slemhinna till slemhinna eller hud mot hud. I de flesta fall skyddar kondom, men det kan även smitta om en använder kondom.

– HPV kan finnas utanför själva penisskaftet, så att en tjej kan bli smittad en kille och vice versa genom hudkontakt, förklarar Björn Strander för Nyheter24.

Det kan orsaka vårtor

HPV är en virusgrupp bestående av över 100 olika typer av virus. Några av virusen orsakar fysiska symptom – andra inga alls. Förutom hand- och fotvårtor kan HPV ge könssjukdomen kondylom som orsakar könsvårtor.

Kan leda till cancer

Det närmaste man kan komma ett HPV-test är de cellprovstester kvinnor kan göra från 23-årsåldern. På så vis kan cellförändringar, som kan leda till cancer, upptäckas i tid. Flickor vaccineras i dag mot HPV för att minska risken för livmodershalscancer, där HPV uppges ligga bakom 70 procent av all livmoderhalscancer.

Men HPV kan även leda till andra cancerformer, som analcancer, peniscancer och munhåle- och halscancer som män drabbas av i högre utsträckning än kvinnor.

– Men peniscancer är en ovanlig cancer, mycket mer ovanlig än livmoderhalscancer som skulle vara cirka 20 gånger vanligare om kvinnor inte var skyddade av cellprovskontroller, berättar Björn Strander för Nyheter24.

Det går inte att behandla

Det finns inget direkt botemedel mot HPV, utan man tror att det är något som läker sig av sig självt.

– Det finns en liten osäkerhet i det, men det verkar som att infektionen läker ut. Efter tre år har virus försvunnit hos 85 procent av de drabbade, men hos vissa ligger det kvar längre. Det är hos dem det finns risker att få cellförändringar, förklarar Strander.

Det finns alltså en stor risk att du har drabbats av HPV utan att veta om det.

– När man behandlar cellförändringarna brukar viruset försvinna. Det beror bland annat på att man har tagit bort det område på livmoderhalstappen som är känsligt för virusinfektion.

Vaccinet skyddar mot kondylom

Även om du inte kan behandla HPV kan du vaccinera dig emot det. Då minskar du risken att smitta andra med HPV, och att utveckla cancer.

Det finns två typer av vaccin mot HPV. Det ena, som är upphandlat i Sverige, skyddar mot kondylom. Faktum är att kondylom har minskat kraftigt hos tonåringar i Sverige, sedan flickor började vaccineras, enligt Strander.

Stämmer det att homosexuella män lättare drabbas av HPV?

– Nej, inte att få HPV i sig, men det beror på vilken sexuell praktik man har. Analsex innebär en risk för att få analcancer, så det är särskilt viktigt för de killar som kommer ut senare livet att vaccinera sig, förklarar Strander.

– Heterokillar kommer ju möta partners där en stor del redan är vaccinerade, medan de som kommer ha sex med killar kommer sannolikt träffa män som kan smitta.

Flickor vaccineras – men inte pojkar

2009 fattades ett beslut om att alla flickor i årskurs 5 eller 6 ska vaccineras mot HPV. Då utredde Socialstyrelsen om även pojkar skulle vaccineras, men detta ansågs inte ekonomiskt lönsamt. Det går att vaccinera sig på eget intiativ, både som man och kvinna, men enligt Strander kostar det ungefär 4 000 kronor.

– Det finns ett egenvärde att som man bli vaccinerad, bland annat för att minska risken för peniscancer även om den är ovanlig. Vaccinet skyddat också mot andra cancerformer. En tydligt fördel för tjejer om killar vaccinerar sig är att de minskar risken at bli smittade, om de själva inte har tagit sprutorna. De får ju nytta av att inte kunna smittas, berättar Strander.

Pojkar kan få vaccin – tidigast 2018

2015 fick Folkhälsomyndigheten uppdrag från regeringen om att återigen utreda huruvida det är lönsamt att börja vaccinera pojkar, eftersom det nu finns evidens för att även pojkar drabbas av cancer orsakat av HPV. I dagsläget inväntar regeringen en rapport från myndigheten för att kunna besluta om pojkar ska ta del av vaccinationsprogrammet. Landsting har fortfarande möjlighet att införa vaccinationsprogram för pojkar, men det är tidigast 1 januari 2018, om regeringen godkänner förslaget, som alla pojkar i Sverige kommer kunna vaccineras.

Att vaccinera sig – fastän man har haft sex

Ju fler sexpartners man har haft, desto större är risken att man redan har drabbats av HPV. Därför har många avrekommenderats att vaccinera sig efter att ha haft sex med fler än tre personer.

– Det är inte många som har nytta av att vaccinera sig om man redan har haft flera sexpartners. Nyttan minskar med åren, men det är ingen nackdel, berättar Björn Strander.

Är du rädd för könssjukdomar? Då borde du nog ha koll på vilka som just nu ökar mycket eller hålla koll på den här okända könssjukdomen.

/
HPV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!