Fredag 2 Dec
Stockholm

Därför ser McDonald’s M ut som det gör – och anledningen är riktigt snuskig

Enligt en marknadsföringsdesignskonsult på 60-talet var McDonald's logga bra som den var på grund av en väldigt speciell anledning.
1 av 3
Enligt en marknadsföringsdesignskonsult på 60-talet var McDonald's logga bra som den var på grund av en väldigt speciell anledning. Foto: TT/Pixabay
De två gyllene bågarna ska enligt honom ha påmind besökarna om bröst vilket ska ha gjort dem mer benägna att handla på kedjan.
2 av 3
De två gyllene bågarna ska enligt honom ha påmind besökarna om bröst vilket ska ha gjort dem mer benägna att handla på kedjan. Foto: Pixabay
Han beskrev det som att det blev en signal om "moder McDonald's bröst".
3 av 3
Han beskrev det som att det blev en signal om "moder McDonald's bröst". Foto: TT Nyhetsbyrån

Det finns fler anledningar än Big Mac, pommes och vitlöksdipp bakom varför vi ibland får ett sug efter McDonald's. En av dem är designen på McDonald's-loggan.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ibland får man bara ett sådant sug efter att äta på McDonald's. Doften av frityrolja och stekos blandat med stress och flottiga bordsskivor.

Men det beror på fler aspekter än så, en av dem är designen på kedjans logotyp. I alla fall om man ska tro psykoanalytikern och marknadsföringsdesigns konsulten som övertalade snabbmatskedjan att behålla sin logga på 60-talet, skriver Quartz.

Och nog hade han rätt i att det var bra att behålla det numera världskända gyllene M:et. Men förklaringen till varför företaget skulle göra det är det som får många av oss att lyfta på ögonbrynet och undra "hur tänkte du nu?".

Louis Cheskin sade nämligen att de gyllene bågarna påminde kunderna på ett undermedvetet plan om kvinnobröst. Vilket enligt Cheskin kunde kopplas till Freuds teorier om det undermedvetna och göra att kunde associerade McDonald's med "moder McDonald's bröst".

Cheskin själv trodde på Freuds teorier om att sexualiteten styr det undermedvetna, och han själv såg det som ett bra verktyg att använda för marknadsföring, det skriver Quartz.

Så nu vet vi vem vi ska tacka för att vi fortfarande kan lockas av "moder McDonald's bröst" längs med våra motorvägar och i våra gallerior. Tack Luis Cheskin, tack.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att föräldrar nu rasar mot McDonald's på grund av texten på deras nya Happy Meals.

Tycker du McDonald's logga ser ut som bröst?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.