Onsdag 25 Maj
Stockholm

3 viktiga tecken på att du borde chilla med alkoholen efter sommaren

Många har antagligen supit mycket under sommaren, men det kan vara farligt om sommarvanorna följer med till hösten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

sommaren dricker många mer än vad de brukar. Och om det sker av rätt anledningar och under en begränsad tid kanske det inte är något att hänga upp sig på.

Men för många kan det hända att man tar med sig de nya alkoholvanorna i den stressiga höstvardagen varnar Olle Frisén, överläkare som länge jobbat inom beroendevården till SVT.

Olle Frisén säger att det finns en del varningstecken man ska vara uppmärksam på rörande just alkoholvanor.

1. Ditt sätt att dricka förändrades under sommaren

– Om man märker att man behöver dricka mer för att nå motsvarande effekt, tänker mycket på alkohol och får ett starkt sug efter alkohol bör man vara vaksam.

2. Misslyckas med att minska sitt drickande

– Man kanske sätter upp strategier som att inte dricka starksprit eller att inte dricka innan ett visst klockslag, men man lyckas ändå inte. Tydliga tecken på att man behöver söka hjälp.

3. Man hittar anledningar till att dricka

Författaren Torbjörn Åberg har skrivit en bok om alkohol och har själv lidit av alkoholism. Han säger att ett annat stort varningstecken är att man börjar söka sig till situationer där man kommer få dricka.

– Man tänker mycket på alkohol och ser till att ha något att göra på kvällen så man kan dricka. Man inventerar sina kontakter, vem kan jag ringa i kväll? Man väljer också att umgås med vänner som gärna dricker mycket och man ser det som helt naturligt, man är ju bara social och glad, säger han till SVT.

Så om du känner igen dig i de här tre punkterna kanske du borde ta dig en ordentlig funderare på hur du dricker, och framför allt varför du dricker.

Och om du känner att du är i behov av hjälp kan du alltid kontakta Alkohollinjen på nummer 020- 84 44 48.

Borde du chilla med alkoholen under sommaren?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela