Tisdag 16 Aug
Stockholm

Fem frågor experter ställer för att ta reda på om någon är psykopat

Charmig men empatilös? Det kan vara tecken på att någon är en riktig psykopat.
Charmig men empatilös? Det kan vara tecken på att någon är en riktig psykopat. Foto: TT/Giphy

En charmig men kall människa, som inte bryr sig om andra – en psykopat. De flesta av oss har nog tyvärr stött på en sådan person.

Kommentera (47)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En psykopat, eller sociopat är en person som i princip helt saknar samvete, i korta drag. De är vanligtvis inte speciellt våldsamma, men de bryr sig inte alls om hur deras agerande påverkar andra.

Andra tecken på att någon har psykopatiska drag är att de är mycket charmiga, men detta till trots inte har speciellt många nära vänner. De utnyttjar gärna folk (eftersom de ju saknar samvete).

Sajten Attn. har undersökt vilka frågor experter använder för att undersöka om någon är psykopat.

Här är fem av de vanligaste frågorna som ställs till misstänkta psykopater:

1. Kan du charma vem som helst?

Psykologen Martha Stout säger att psykopater ofta är extremt charmiga.

– Jag har hört det fler gånger än jag kan räkna "han var den charmigaste jag någonsin mött" eller "hon var den sexigaste kvinnan jag någonsin mött". Det är för att de lär sig att det är lätt att charma, säger Stout.

Hon berättar att en smart sociopat studerar hur människor reagerar på olika saker, och lär sig att styra andra.

2. Hur känner du för att ljuga?

De flesta som inte är psykopater mår dåligt av att vara oärliga eller ljuga, men psykopater och sociopater gör det som sagt utan problem.

– Psykopater ljuger bara för att de kan. Ljuger för att se om de kan lura folk, säger Stout.

De kan till exempel ljuga om viktiga saker i ett förhållande, till exempel om jobb eller familj.

3. Mår du dåligt när du på något sätt sårar någon?

– De kan inte riktigt föreställa sig hur det känns för andra människor. Det är väldigt främmande för dem. Och de har inget samvete, säger en person som kallar sig för M.E. Thomas, som själv är diagnosticerad sociopat och som har skrivit en bok om sitt liv.

4. Skulle du kalla dig själv orädd?

– Sociopater är inte rädda för speciellt mycket, förutom fysiska skador och att dö – riktigt primitiva, basala rädslor, berättar Stout.

Hon förklarar att de flesta vanliga människor håller sig från att bli uttråkade genom att umgås med människor de tycker om. Men en psykopat bryr sig inte riktigt om någon och då finns inte mycket kvar.

– Enda sättet är att lindra tristessen, tydligen, är att spela spel och se till att du vinner.

5. Har du svårt att behålla ett jobb?

Sociopater och psykopater har svårt att hålla sig till ett jobb under en längre tid för att det innebär långvariga förpliktelser till andra. M.E Thomas, som själv är psykopat, säger att hon själv gjort sig av med flera jobb under sitt liv – samma sak gäller förhållanden.

Låter det bekant? Enligt en studie är ungefär en av 25 psykopater, skriver Attn. Risken är därmed ganska hög att du stött på en någon gång…

Bildkälla

Vad gäller psykopati och sociopati tycker vissa psykologer att man kan skilja begreppen åt på grund av mycket små skillnader, men enligt de flesta experter är begreppen generellt sett utbytbara.

Är du orolig att du kanske dejtar en psykopat? Här är 11 tecken du ska hålla utkik efter. Det finns dessutom en viss typ av människor som oftare än andra har psykopatiska drag – gissa vilka?

Har du träffat en psykopat?
Tack för din röst!
Kommentera (47)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.