Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, du ska inte tina mat i kylskåpet – så här ska du göra i stället

- 24/09/2016, 18:10
Det är inte så bra som du tror att tina mat i kylskåpet.
1 av 3

Det är inte så bra som du tror att tina mat i kylskåpet.

TT

Den svenska forskaren Susanne Ekstedt menar att det finns ett bättre sätt.
2 av 3

Den svenska forskaren Susanne Ekstedt menar att det finns ett bättre sätt.

TT

Att tina maten i en mikrovågsugn är inte heller så bra som du trott.
3 av 3

Att tina maten i en mikrovågsugn är inte heller så bra som du trott.

TT

Har du tinat din mat i kylskåpet? Då har du gjort fel hela ditt liv.

Om du brukar tina din mat i kylskåpet har du gjort fel hela tiden. För enligt forskaren Susanne Ekstedt på svenska Provnings- och Forskningsinstitut så finns det ett bättre sätt att tina din mat.

Det bästa sättet att tina maten är genom att lägga maten i en lufttät fryspåse och sedan i iskallt vatten. Hon menar att det är något som forskare har varit medvetna om under en tid men att kanske inte allmänheten vetat om det.

Eftersom vatten leder till värme snabbare än vad luft gör så är det mer effektivt att tina maten i kallt vatten samt att det förhindrar en bakterietillväxt under tiden maten tinas. Ekstedt har själv fryst ner mat och sedan tinat den på olika sätt och uppmuntrar nu alla att göra det på det här sättet.

Björn Egelandsdal är professor på det Norwegian University of Life Sciences och instämmer med Ekstedt, skriver Daily Mail. Han menar att det inte finns så mycket belägg för att det skulle bra att tina rå mat i kylskåpet.


Egelandsdals kollega Per Einar Granum är mikrobiolog och menar att man inte ska tina kött i en mikrovågsugn. Han säger att det är lite för brutalt för köttet om man inte ska använda det i en gryta.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Tinar du din mat i kylskåpet?