Det är inte så bra som du tror att tina mat i kylskåpet.
Det är inte så bra som du tror att tina mat i kylskåpet. - Foto: TT

Nej, du ska inte tina mat i kylskåpet – så här ska du göra i stället

Har du tinat din mat i kylskåpet? Då har du gjort fel hela ditt liv. Det finns nämligen ett mycket bättre sätt att tina maten på.


Om du brukar tina din mat i kylskåpet har du gjort fel hela tiden. För enligt forskaren Susanne Ekstedt på svenska Provnings- och Forskningsinstitut så finns det ett bättre sätt att tina din mat.

Det bästa sättet att tina maten är genom att lägga maten i en lufttät fryspåse och sedan i iskallt vatten. Hon menar att det är något som forskare har varit medvetna om under en tid men att kanske inte allmänheten vetat om det.

Förhindrar bakterietillväxt

Eftersom vatten leder till värme snabbare än vad luft gör så är det mer effektivt att tina maten i kallt vatten samt att det förhindrar en bakterietillväxt under tiden maten tinas. Ekstedt har själv fryst ner mat och sedan tinat den på olika sätt och uppmuntrar nu alla att göra det på det här sättet.

Björn Egelandsdal är professor på det Norwegian University of Life Sciences och instämmer med Ekstedt, skriver Daily Mail. Han menar att det inte finns så mycket belägg för att det skulle bra att tina rå mat i kylskåpet.

Egelandsdals kollega Per Einar Granum är mikrobiolog och menar att man inte ska tina kött i en mikrovågsugn. Han säger att det är lite för brutalt för köttet om man inte ska använda det i en gryta.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Mat
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tinar du din mat i kylskåpet?
Tack för din röst!