Stor undersökning: Vid den här åldern ska du betraktas som "äldre"
Det är nog väldigt mycket yngre än vad ni tänkt er, men WHO menar att det är tänkt som någonting positivt.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
WHO, World Health Organisation, har i en ny undersökning kommit fram till vid vilken ålder som man borde bli sedd som "äldre".
– Många har en negativ syn på att bli gammal och det gör faktiskt att man lever kortare än personer som har en positiv syn på att bli äldre, säger John Beard, som ansvarar för frågor rörande beräknad livslängd för WHO, enligt Nettavisen.
Det är faktiskt så att man kan leva 7,5 år längre om man ser positivt på att bli äldre. John Beard har intervjuat 83 000 människor från 57 länder om hur man känner för att bli äldre.
Det visar sig att allt fler ser negativt på att bli äldre och främst i länder med en rikare befolkning. Dessutom diskrimineras många äldre. Exempelvis om en 50-åring söker nytt jobb eller 65-åringar som tvingas in i pension mot sin vilja.
– Det ligger på samma nivå som rasism och sexism låg på för 20, 30 eller 40 år sen, säger John Beard.
WHO vill därför luckra upp pensionsåldern och menar att det inte borde finnas en bestämd pensionsålder. Och de menar också att man ses som äldre när man kommit upp till hälften av landets genomsnittliga medellivslängd.
Det betyder alltså att i Sverige så får man ses som äldre när man nått 42 års ålder då medellivslängden ligger på cirka 82 år. Det för att man ska se det som mer positivt att bli äldre.
I världen finns 600 miljoner människor som är äldre än 60 år. Det kommer antagligen dubbleras till 2025, menar WHO.