Därför blir vissa personer personer mer odrägliga än andra när de dricker

- 31/10/2016, 14:47
Vissa personer blir mer fulla än andra av en genetisk mutation.
1 av 4

Vissa personer blir mer fulla än andra av en genetisk mutation.

TT

Det spelar dels in på att vissa blir fullare innan andra.
2 av 4

Det spelar dels in på att vissa blir fullare innan andra.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Men har också att göra med impulskontroll.
3 av 4

Men har också att göra med impulskontroll.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Det visar forskning från Helsingfors universitet.
4 av 4

Det visar forskning från Helsingfors universitet.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Forskare har kommit fram till att vissa människor är mer genetiskt benägna att bli impulsiva efter alkohol.

Forskare har hittat en slags genmutation som bara ett fåtal människor bär på. Den kan vara svaret på varför många blir oansvariga och impulsiva när de har blivit fulla.

Och forskare vet ju också att man blir full snabbare om man dricker bubbel.

Giphy

Mutationen gör att personen i fråga har svårt att säga nej till mer alkohol, alltså att man inte känner "när det borde ta stopp". Vilket i sin tur leder till att man till exempel kan kräkas. Allt detta tack vare någonting som kan finnas i din arvsmassa.

Här kan du förresten kolla vilket land i världen där det dricks mest alkohol.

Forskare vid Helsingfors universitet har kommit fram till att vissa människor är mer genetiskt benägna att bli impulsiva och oansvariga när de är starkt påverkad av alkohol. Det pratas konkret om en genetisk mutation som är starkt förknippad med just impulsivt beteende.

Giphy

Forskarna gjorde upptäckten av det här "genfelet" medan de undersökte en "proteinmottagare" i hjärnan som heter serotonin 2b. Det har i tidigare forskning visat sig vara starkt förknippat med impulsivitet, rapporterar Metroxpress.

Upptäckten tros också kunna ge svar på varför vissa personer kan bete sig fulla trots att de inte druckit särskilt stora mängder alkohol.

– Resultatet visar även att personer med den här mutationen är mer impulsiva i sin natur, även när de är nyktra, säger Roope Tiikkanen vis Helsingfors universitet, en av personerna som ligger bakom studien.

Giphy

Där studien gjordes, i Finland, beräknas cirka 2,2 procent av befolkningen ha den här genmutationen. Samtidigt påpekar forskarna också att upptäckten kan leda till medicinska framsteg för personer som lider av sitt impulsiva beteende.

Rapporten publicerades i Translational Psychiatry.

Läs också om hur många svenskar som ångrar sitt fyllesex – eller läs om varför vissa blir mer aggressiva av att dricka alkohol.

Brukar du bli lite för full?