Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De här 6 sakerna händer med din kropp efter döden

- 02/11/2016, 23:26 -

Det kanske kan te sig som ett mysterium vad som händer efter döden, men här är sex saker vi faktiskt vet händer.

Vad händer när vi dör egentligen? Kommer man till någon form av himmel eller paradis? Eller kanske helvetet? Eller blir allt bara svart? Den biten kan vi inte svara på.

Men här är 6 saker vi garanterat vet händer med din kropp när du tagit ditt sista andetag.

Kiss och bajs

När du har använt upp det sista syret och din hjärna stänger ner för gott så slappnar alla dina muskler av, vilket gör att kroppen släpper ifrån sig avföring och urin.

Bildkälla: TT

Blekhet

15 till 20 minuter efter dödsögonblicket blir huden blek eftersom det inte längre cirkulerar något blod i kroppen. Det gör att allt blod följer gravitationen och lägger sig i antingen ryggen eller magen, beroende på hur kroppen ligger.

12 timmar efter döden har kroppen blivit så ofärgad som den kan – eller antagit en lilablå färg.

Bildkälla: TT

Stelhet

Efter tre till sex timmar sätter den så kallade likstelheten – rigor mortis – in. Det beror på att det kommer in kalcium i musklerna och binder protein och i sin tur ger muskelsammandragningar. Rigor mortis brukar hålla i sig mellan ett till två dygn.

Bildkälla: TT

Upplösning

Döda celler och koldioxid samlas i kroppen och ökar pH-värdet i huden. Det här gör i sin tur hudcellerna svagare och får cellväggarna att kollapsa, vilket frigör enzymer och proteiner som fortsätter försvaga vävnaden. Detta leder till förruttnelse.

Bildkälla: Pixabay

Förruttnelse

Mikro-organismer börjar nu bryta ner kroppens inre organ. Bakterier från mag- och tarmkanalen äter sig genom kroppen och det är den här förruttnelsen som också skapar lukten av död.

Lukten lockar i sin tur till sig insekter som lägger sina ägg i den ruttnande vävnaden. Äggen kläcks sedan efter ett dygn och maskarna kan på bara några veckor äta upp 60 procent av kroppsvävnanden.


Bildkälla: Pixabay

Sista anhalten

Maskarna har till slut gjort hål i hela kroppen och låter vätska och gaser sippra ut. Under de kommande månaderna tar mögel och andra insekter hand om den återstående delen av kroppen. Detta kan ta upp till ett år. Men slutligen kommer alla delar av kroppen att vara försvunna och förmultnade, skriver Independent.

Bildkälla: Pixabay

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur döden verkligen ser ut och 7 teorier om vad som händer efter döden.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Är du rädd för döden?