Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 tecken på att du kan ha diabetes – utan att veta om det

- 14/11/2016, 13:14 -

Det finns olika typer av diabetes – som i teorin kan drabba vem som helst, när som helst i livet.

Det är Världsdiabetesdagen. En dag för att sprida information och prata om världens snabbast växande sjukdom. Enligt WHO har 422 miljoner människor i världen diabetes. En av dem är Madeline som hyllades efter att hon visade sjukdomens verklighet på nätet.

En siffra som förväntas att fördubblas inom de närmaste 20 åren. År 2030 förväntas fler än 600 000 personer ha diabetes bara i Sverige. Diabetes typ 2 är den vanligaste formen av diabetes och man räknar med att var tredje person lever med sjukdomen – utan att veta om det. Det skriver Diabetes Wellness i ett pressmeddelande.

En blodsockermätare som mäter hur högt blodsocker man har. Läs mer om diabetes här.

TT. Ett test av blodsockret. I Sverige brukar mellan 4 och 7 vara ett bra värde.

Den främsta orsaken är att vårt sätta att leva med för mycket mat och för lite motion leder till övervikt och ökad sjukdomsrisk.

Även typ 1-diabetes ökar kraftigt. Sjukdomen har på bara 20 år blivit dubbelt så vanlig och i dag insjuknar ungefär två barn varje dag. Orsaken till det här är okänt och sjukdomen kommer till genom att kroppen (bukspottskörteln) helt slutar att producera insulin. Oftast får yngre personer sjukdomen, men även äldre personer kan utveckla sjukdomen senare i livet.

– Orsaken till typ 1 diabetes är fortfarande inte klarlagd. Flera olika teorier har under åren presenterats och stora ansträngningar har gjorts för att stoppa sjukdomsprocessen. Tyvärr har dessa kliniska studier inte visat någon, eller endast mycket marginell, skyddande effekt, säger Olle Korsgren, professor vid Institutionen för onkologi, radiologi och klinisk immunologi, enheten för klinisk immunologi vid Uppsala universitet.

Nick Jonas har diabetes.

Faksimil Youtube. Nick Jonas är en av många kändisar som har diabetes.

Så vad är det symtomen på att man kan ha diabetes? Här är några symtom som antingen kan vara typ 1 eller typ 2:

1. Du är ofta kissnödig och behöver kissa ofta samt mycket

2. Du är extremt törstig och vatten dövar bara törsten ett kort tag

3. Du känner dig ofta illamående och har ont i magen

4. Det kan lukta aceton från din andedräkt

5. Du ser suddigt och har ibland svårt att fokusera med ögonen

6. Du går snabbt ner i vikt

7. Du får svampinfektion i underlivet eller i munnen

Källa: Vårdguiden

Symtomen på typ 1-diabetes brukar utvecklas under någon till några månader. När symtomen kommer långsamt kan de vara svåra att lägga märke till. Hos en av tre som får sjukdomen sker utvecklingen över lång tid och kan i början misstolkas som typ 2-diabetes.

En blodsockermätare som aktivt mäter blodsockerkurvor.

TT. Ett tecken på att framtiden är här. En blodsockermätare som kontinuerligt mäter socker och visar kurvor.

För att förklara tydligare så tillverkas hormonet insulin i bukspottkörteln och reglerar blodsockernivån i blodet. Diabetes sker när organet antingen inte kan frisätta insulin eller så är funktionen försämrad. Det är oerhört viktigt att upptäcka diabetes i ett tidigt skede. Då får man högt blodsocker som sliter på organen.

Om diabetes inte behandlas så är sjukdomen dödlig.

Obehandlade personer löper en kraftigt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Risken att drabbas av en hjärtattack är dubbelt så stor för en person med diabetes och diabetes är också en av de vanligaste orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar och skador på njurar och ögon. 

En insulinpump som är en av metoderna för att tillföra insulin för diabetiker. Läs mer om tecken på diabetes här.

TT. En insulinpump.

Läs också Nyheter24:s Simon som skrivit om skammen han hade när han fick sin diabetes – eller läs om varför diabetikern Molly Sandén tycker att vi pratar för sällan om diabetes.

Känner du någon som har diabetes?