Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Tomten bor inte alls i Finland – han bor i Sverige

- 23/12/2016, 09:35
Vart bor tomten?
1 av 2

Vart bor tomten?

Google Maps/TT

Tomten bor inte i Norge eller Finland, något som man tidigare har trott.
2 av 2

Tomten bor inte i Norge eller Finland, något som man tidigare har trott.

Google Maps

Enligt forskare på Lunds universitet bor inte tomten i Norge eller Finland, något som man tidigare har trott.

Snart är det julafton och någon som kommer och hälsar på i en del hem då är tomten. Men var bor tomten egentligen? Enligt forskare på Lunds universitet så bor han faktiskt i Sverige.

Forskarna menar att den mest rimliga platsen för tomtens huvudbas hade varit i Sverige, inte Rovaniemi i Finland som man tidigare har trott.

Man har även trott att tomten kanske skulle kunna komma från den norska ön Jan Mayen när satellitbilder blev tillgängliga för allmänheten 1992.

Men nej, forskningen från universitet antyder att Lappland eller för att vara exakt Jokkmokk är den mest rimliga platsen för att vara tomtens hem.

– Resultatet kan verka förvånande, men när man tittar på en jordglob förstår man bättre. Föreställningen om att tomten skulle bo någonstans nära Nordpolen är alltså inte helt fel, säger kulturgeografen Ola Hall till Göteborgs-posten.

Hur har de kommit fram till det undrar du nu? Jo, med hjälp av satellitbilder har de studerat folkförflyttningar och därför kommit fram till att Jokkmokk är den mest strategiska platsen för att tomten ska kunna dela ut alla sina julklappar.

– Här i Sverige finns gott om tillförlitlig statistik över hur och när man flyttar inom landet. Därför kunde vi testa vår metod för att se om vi kom till samma resultat genom att endast använda satellitbilder över nattljus. Vi blev förvånade över hur exakt vi kunde studera folkförflyttningar genom att bara se till nattljusen, säger han till Göteborgs-Posten.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.