Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så säkert är det egentligen att "dra ut den" när du har sex

Avbrutet samlag är oväntat poppis som preventivmedel. Men se upp för försatsen, den kan vara riktigt förrädisk.

Oväntat många använder sig av metoden "avbrutet samlag" för att inte bli med barn.

Många tror att det här med att dra ut snoppen i tid förhindrar graviditet.

Men egentligen är det bara kondomen som erbjuder fullgott skydd mot både graviditet och könssjukdomar.

Sex, ligga, nuppa, mysa, älska, knulla. Så många olika ord för en så skön och bra grej om du är pepp på det.

Den som har heterosexuellt sex har nog också ganska bra koll på att det nästan finns lika många preventivmedel som det finns ord för själva liggandet.

Många kanske tror att kondomer eller p-piller är de absolut vanligaste preventivmedlen. Men förvånande nog har det visat sig att det absolut vanligaste preventivmedlet är avbrutet samlag.

Det vill säga att "dra ut den" (snoppen) innan satsen kommer. Eller köra "finska rycket" i mer dagligt tal.

Bildkälla

De allra flesta i 20-30-årsåldern är medvetna om riskerna med att ha oskyddat sex, både när det kommer till risken för graviditet men också könssjukdomar.

Den här preventivmedelsmetoden har blivit så vanlig nu att författaren Ann FriedmanNYMag.com kallar just den här generationen för "the pull-out generation".

Men risken att bli gravid genom avbrutet samlag är faktiskt större än vad många tror.

Bildkälla

En studie visade att hela 33 procent av de medverkande kvinnorna körde med avbrutet samlag minst en gång i månaden. Och 22 procent av kvinnorna i studien blev gravida efter att ha använt sig av den riskabla metoden.

Statistiken har samlats in via appen Glow, där folk kan dela med sig av information om sitt sexliv bland annat för att kartlägga sin menscykel.

Många kvinnor upplever enligt attn.com att den här metoden känns bättre och är mer bekväm. Men det finns också andra anledningar som beror på att det inte finns tillräckligt bra alternativ.

Bildkälla

Vissa personer kan inte ta hormonbaserade preparat eller injektioner. Många beskriver i studien att de har mått väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt av olika biverkningar som de hormonbaserade metoderna har orsakat.

Så hur riskabel är egentligen den här preventivmedelsmetoden?

En del läkare menar att avbrutet samlag inte ens borde räknas som en preventivmedelsmetod utan mer ses som en slags rysk roulette.

– Sperma är rörlig. Spermierna simmar runt. Även om det bara är en liten gnutta sperma som kommer nära vaginan, så kan spermier simma in och öka risken för graviditet, har läkaren Raegan McDonald-Mosley sagt tidigare i en intervju med Men's Health.

Experter menar att försatsen innehåller tillräckligt många spermier från en tidigare sats för att den ska kunna resultera i en graviditet. Därför är det viktigt att kissa ordentligt mellan två orgasmer. På så sätt "rensas" de kvarvarande spermierna ut ur penisen och minskar risken för graviditet via försatsen.

Bildkälla

Men viktigast av allt är att ha i åtanke att "det finska rycket" inte innebär något som helst skydd mot könssjukdomar, på det sättet som kondomer gör.

P-piller för män har det ju snackats om (och längtats efter) länge. Nu verkar det som att ett p-piller för män äntligen är på väg – och det ska verka inom bara några minuter. Här kan du också läsa om Michelle som hittade en katthårboll i sin vagina.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Använder du preventivmedel?

Mer:

Det här är Sveriges mest sålda sexleksaker 2016