Vi har nog alla gjort oss skyldiga till lite oskyldigt spanande på folk via sociala medier med jämna mellanrum.
1 av 7
Vi har nog alla gjort oss skyldiga till lite oskyldigt spanande på folk via sociala medier med jämna mellanrum. - Foto: TT BILD
Vi har nog alla gjort oss skyldiga till lite oskyldigt spanande på folk via sociala medier med jämna mellanrum.
2 av 7
Vi har nog alla gjort oss skyldiga till lite oskyldigt spanande på folk via sociala medier med jämna mellanrum. - Foto: TT BILD
Vi har nog alla gjort oss skyldiga till lite oskyldigt spanande på folk via sociala medier med jämna mellanrum.
3 av 7
Vi har nog alla gjort oss skyldiga till lite oskyldigt spanande på folk via sociala medier med jämna mellanrum. - Foto: TT BILD
Men om du känner ett tvångsmässigt behov att kolla upp en person i detalj flera gånger i veckan så har du förmodligen gått över gränsen till ren stalking.
4 av 7
Men om du känner ett tvångsmässigt behov att kolla upp en person i detalj flera gånger i veckan så har du förmodligen gått över gränsen till ren stalking. - Foto: TT BILD
Många utsatta beskriver stalkingen som ett psykiskt övergrepp.
5 av 7
Många utsatta beskriver stalkingen som ett psykiskt övergrepp. - Foto: TT BILD
Experterna rekommenderar att du berättar för dina nära och kära om du blir utsatt för en stalker.
6 av 7
Experterna rekommenderar att du berättar för dina nära och kära om du blir utsatt för en stalker. - Foto: TT BILD
7 av 7
- Foto: TT BILD

Så vet du om du är utsatt för en stalker i sociala medier

Det är stor skillnad mellan lite nyfiket snokande och regelrätt stalking. Här listar experter sina viktigaste tips till dig som är utsatt.


Många kan nog känna igen sig i det här med att kolla upp folk på nätet. Gamla klasskompisar, kollegor, ex och bekanta.

I de allra flesta fallen är beteendet helt normalt och inga konstigheter alls, det ligger i människans natur att vara nyfiken.

Men för vissa kan det gå alldeles för långt och snokandet i sociala medier eskalerar då till regelrätt stalking.

Bildkälla

Med alla spår vi lämnar via Google och sociala medier som Facebook och Instagram, så är det lätt för en stalker att gå över gränsen och inte kunna sluta kartlägga.

Så när har en person gått över gränsen från vanlig nyfikenhet till regelrätt stalking?

I en intervju med ATTN: reder kriminologen Mike Proctor och cyberstalkingexperten Jennifer Perry ut begreppen och ger tips och råd till dig som blir utsatt för stalking.

1. Personen håller tvångsmässigt koll på dig i sociala medier

En stalker är i de allra flesta fall en person du har eller har haft en nära relation med. Det kan ofta röra sig om någon som har svårt att släppa taget efter att förhållandet har tagit slut.

Att då och då kolla upp exempelvis gamla ex är som sagt inga konstigheter. Men om du känner ett behov av att kolla upp vad personen har för sig flera gånger i veckan, då är beteendet mer av det tvångsmässiga och osunda slaget.

Det bästa sättet att förebygga det beteendet hos någon med stalkertendenser, är att begränsa det du delar med dig av öppet i sociala medier och se över dina säkerhetsinställningar.

Bildkälla

2. Personen försöker hela tiden hitta nya sätt att ha kontakt med dig på, även om du försöker ignorera hen

Stalking är ett substitut för en vanlig relation. Den som stalkar försöker kommunicera med sitt offer, hålla kolla på hur hen känner och mår. Den som blir utsatt för det här beskriver det ofta som ett psykiskt övergrepp eftersom att du blir tvingad att interagera med någon du inte vill ha kontakt med, menar Jennifer Perry.

I vissa fall sprider stalkern rykten om den utsatta, för att försöka trigga igång en reaktion och respons.

Mike Proctor rekommenderar därför att den som blir utsatt för stalking ser till att spara och dokumentera precis allt som sker, så att det är spårbart och går att kartlägga om något skulle behöva polisanmälas.

Bildkälla

3. Stalkern trakasserar även dina nära och kära

Personer som stalkar är fixerade och besatta. De håller inte bara koll på dig utan även din familj och dina vänner i alla sociala medier, för att komma över så mycket information om dig som möjligt.

De kan antingen ge intryck av att de är oroade eller bekymrade över dig, eller göra helt tvärt om och exempelvis skicka foton och information till dina närstående för att förödmjuka dig.

Berätta för dina vänner och din familj att du har en stalker och se till att de inte lämnar ut information i sociala medier om vad du gör eller var du kommer att befinna dig.

Bildkälla

4. Stalkern gör allt för att komma över dina personliga uppgifter online

En stalker kan spendera timmar med att tänka på sitt offer, fantisera om hen och försöka hacka sig in på privata konton. Allt för att få tillgång till så stor del av personens liv som möjligt.

Som en första åtgärd bör du se till att skapa ett nytt mejlkonto och uppdatera alla dina lösenord och skapa tvåstegskontroller vid inloggning, exempelvis att du måste godkänna inloggningar både i appar och via sms.

Bildkälla

Nyheter24 har tidigare skrivit om Lauren som utsattes för en riktigt läskig stalker, där en mystisk teori skulle kunna avslöja sanningen bakom de olustiga bilderna som dök upp på Instagram.

Här kan du också läsa om Mark som fick se en creepy bild på Tinder på en tjej som han aldrig hade träffat – ändå stod hon i hans badrum på bilden.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit utsatt för en stalker?
Tack för din röst!