Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5817
reaktioner idag

Därför pratar vissa människor i sömnen – och det här betyder det

De flesta har nog fått höra att de sagt något i sömnen någon gång, men vad betyder det egentligen när vi pratar i nattmössan?

Att prata i sömnen är inte så allvarligt som man kan tro.

Men det kan tyda på vissa saker…

Även om det låter roligt.

Det var alltid minst en person som pratade i sömnen när man var på klassresa och sov i samma rum, och stämmer inte det så var det antagligen du som gjorde det. Men vad är det egentligen som gör att vi pratar i sömnen?

En man vid namn Adam Rosenberg frågar sig samma fråga i en viral video där han spelar upp sig själv när han pratar i sömnen. Och det är riktigt sjuka grejer som kommer ur hans mun (bland annat "det är där alla mina fisar hamnar" och rena nonsensmeningar).

Att prata i sömnen är vanligast hos män och barn. Ungefär 25 procent av alla barn har någon gång pratat i sömnen, och bland vuxna så är det en procent som gör det. Men vad är det egentligen de försöker berätta för oss?

Det visar sig att Adam hade rätt: det mesta som kommer ur en person som sovers mun är just nonsens. Enligt sömnspecialisten Michael Breus så finns det inget som tyder på att sömnprat är en form av inblick i en persons undermedvetna tankevärld, skriver Self.

Bildkälla: TT

Personer som pratar i sömnen kan dock låta väldigt olika sig själva när de gör det. Det kan handla om helt andra röster, tonlägen, språk eller till och med dialekter. Det kan få många att skratta högt om de skulle höra sig själva, samtidigt som det kan få en sängpartner att bli rejält skrämd.

Men varför gör vi det ens från första början? Enligt Breus så är den vanligaste förklaringen att personen som gör det lider av sömnbrist.

– Oftast beror det på att något orsakar sömnbrist hos personen, eller så har de redan extrem sömnbrist, säger Breus.

National Sleep Foundation skriver även ut att andra anledningar till att man pratar i sömnen kan vara: stress, depression, trötthet på dagen, alkohol och feber. För de flesta är att prata i sömnen dock något tillfälligt. Enligt Breus så brukar det gå över för de flesta om de gör om sina sovvanor.

Bildkälla: TT

– Med mina patienter så brukar jag öka deras totala mängd sömn och ta bort de saker som kan försämra sömnen så som koffein, alkohol och stress före sängdags, säger han.

Hans bästa tips för någon som delar säng med en person som pratar i sömnen är enkelt: använd öronproppar. Och går det inte över på ett halvår till ett år så gå till läkaren för att se om det finns någon underliggande medicinsk förklaring till det nattliga pratet, skriver Self.

Se Adams video där han spelat in sig själv när han pratar i sömnen här under.


Nyheter24 har tidigare skrivit om vad du ska göra om du stöter på någon som går i sömnen och testet som kan visa om du lider av allvarlig sömnbrist.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du pratat i sömnen någon gång?

Mer:

Charlie, 23, svalde ett batteri i sömnen: "Jag trodde att jag skulle dö"