Onsdag 4 Aug
Stockholm

Forskare: Det här händer med din kropp om du äter precis innan du lägger dig

Att äta precis innan du går och lägger dig verkar inte vara en så bra idé.
1 av 3
Att äta precis innan du går och lägger dig verkar inte vara en så bra idé. Foto: Pixabay/TT
Det kan nämligen påverka en hel del saker enligt forskning.
2 av 3
Det kan nämligen påverka en hel del saker enligt forskning. Foto: TT
Bland annat din vikt.
3 av 3
Bland annat din vikt. Foto: Pixabay

Enligt forskare så kanske du borde strunta i den där nattmackan i fortsättningen.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare har kommit fram till att oavsett hur sugen du är på något gott innan läggdags så är det nog bäst att avstå, eftersom det faktiskt kan vara skadligt för hälsan, skriver Attn.

1. Viktuppgång

Enligt chefen för Center for Weight and Eating Disorders Kelly Allison så kan att äta utanför sin normala dygnsrytm orsaka viktuppgång. Detta på grund av att kroppen börjar lagra fett snarare än bränna kalorier under dessa tider, vilket kan leda till ökat blodsocker, förklarade hon för Washington Post.

Bildkälla

2. Viktminskning

En studie från 2013 indikerar också att beroende på när under dygnet en person äter kan påverka även viktminskning.

Genom att undersöka över 400 överviktiga personer fann forskarna att de deltagare som åt majoriteten av sitt dagliga kaloriintag innan klockan tre på eftermiddagen gick ner snabbare i vikt än de som gjorde tvärt om.

Detta trots att alla deltagare hade liknande fysiska förutsättningar, aptit och kaloriintag på en dag. De personer som dessutom smååt på kvällskvisten löpte betydligt större risk att hetsäta än personer som inte åt något mer efter middagen.

Bildkälla

3. Det folk brukar äta på kvällen

På kvällen och natten är det få som ställer sig och lagar en riktigt hälsosam måltid. På natten lutar det för de flesta åt att slänga ihop något gott med mycket kalorier, socker och fett, konstaterar Allison.

Bildkälla

4. Sura uppstötningar och halsbränna

Enligt forskning från 2005 så är det troligare att personer som äter sent på kvällen, eller i alla fall mindre än tre timmar innan de gick till sängs, utvecklar gastroesofageal refluxsjukdom som är orsaken till halsbränna och sura uppstötningar.

Forskarna förklarade att det tar mellan tre och fyra timmar för maten att passera genom magsäcken och att då äta mindre än tre timmar innan du lägger dig kan orsaka halsbränna. Detta eftersom att ligga ner ökar risken för halsbränna.

Bildkälla

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför du får mörka ringar under ögonen och vad som händer med din kropp när du slutar röka.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du äta innan du lägger dig?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela