Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Ny studie visar: Barn tror att killar är smartare än tjejer

- 30/01/2017, 23:35 -
Enlig en studie från USA tror både flickor och pojkar att pojkar är smartare än flickor.
1 av 3

Enlig en studie från USA tror både flickor och pojkar att pojkar är smartare än flickor.

Montage TT

De är i 6-års åldern.
2 av 3

De är i 6-års åldern.

TT

Barn i 5-års åldern tror att sitt eget kön är smartare än det andra.
3 av 3

Barn i 5-års åldern tror att sitt eget kön är smartare än det andra.

TT

Amerikanska studien visar att både flickor och pojkar tror att killar är smartare än tjejer.

Fler barn kopplar ihop smarthet med pojkar och män än med flickor och kvinnor. Det visar en studie från USA, skriver SVT Nyheter.

I studien fick 400 barn i fem-, sex-, och sjuårsåldern ta del av en historia som de amerikanska forskarna läste upp för dem. Historien löd: “När jag var liten fanns det en person i min klass som var väldigt, väldigt smart.”

Därefter fick barnen själva avgöra om den smarta personen var en tjej eller kille.

Det visade sig att barnen, beroende på ålder och kön, gjorde helt olika antaganden om personens kön.

Dels svarade ofta femåringarna utifrån sitt ett kön – att den smarta personen hade samma kön som de själva.

Men för sexåringarna skedde en förändring. Både pojkar och flickor antog oftare att den smarta personen var en kille.

Flickor ville inte utmanas

Barnen fick även i uppgift att avgöra om de ville delta i en aktivitet där man var tvungen att vara väldigt, väldigt smart.

När de fick uppgiften valde de flickor som tidigare hade svarat att den smarta personen var en pojke, ville de inte delta i aktiviteten. Samtidigt ville allt fler pojkar ta sig an den.

Duktiga och snälla flickor

En annan del av studien visade att både flickor och pojkar tänkte sig att personen som var duktig i skolan oftare var en flicka.

Detsamma gällde det när de amerikanska forskarna pratade om en person som var snäll. Då tänkte de sexåriga barnen att det handlade om en tjej.

– Eftersom man genom dessa stereotyper förknippar den här typen av begåvning med pojkar, kan det göra att flickorna inte ser sig själva som begåvade, och i förlängningen kan det påverka deras val av karriär, säger Lin Bian, psykolog vid University of Illinois och forskare vid studien, i ett pressmeddelande enligt SVT.

Kan se likadant ut i Sverige

Enligt Christine Fawcett som forskar om hur barn uppfattar varandra och andra människor vid Uppsala Universitet, kan det se likadant ut i Sverige.

– Även om Sverige är ett förhållandevis progressivt land, hade jag nog förväntat mig ungefär samma resultat här. Det krävs att vi verkligen arbetar för att se hur vi bäst kan komma till bukt med sådana här stereotyper, säger Fawcett till SVT Nyheter.

Läs även om den här studien som visar att folk blir rasister för att de saknar empati och att inte ha sex kan göra att du lever längre.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du pojkar är smartare än flickor?