Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem anledningar till att sperma är nyttigt för dig

- 27/01/2017, 17:40 -
Sperma kan vara nyttigt, enligt studier.
1 av 3

Sperma kan vara nyttigt, enligt studier.

Pixabay/Flickr

Bland annat innehåller det över 200 ämnen.
2 av 3

Bland annat innehåller det över 200 ämnen.

Pixabay

Kvinnor som sväljer sperma är mindre deprimerade.
3 av 3

Kvinnor som sväljer sperma är mindre deprimerade.

Pixabay

Jo det är helt sant. Sperma kan bland annat hålla dig borta från depression.

Du har antagligen tidigare hört att sperma är nyttigt eftersom det innehåller mycket protein, vilket faktiskt är en av anledningarna till att 29-åriga Tracy dricker sperma varje morgon.

Men det finns faktiskt mycket fler anledningar än så.

1. Sperma hjälper mot depression

Ja, det är sant.

En studie från State University of New York i Albany samlade 293 kvinnliga studenter och jämförde välmåendet hos de kvinnor som hade sex med kondom mot de som hade sex utan.

Det visade sig att de som hade sex utan kondom visade mindre tecken på depression och svarade bättre på kognitiva tester, skriver Daily Mail.

2. Det får dig att sova bättre

Sex kan göra en ganska trött. När vi har sex utsöndras endorfiner som hos vissa personer har en lugnande effekt, men vi kan också vara fysiskt utmattade.

Men även sperma kan vara en av anledningarna till att du är trött efter sex. Sperma innehåller melatonin, ett hormon som ha en sömnig effekt. Oavsett hur du får i dig det kommer det få dig att somna bättre än de flesta receptbelagda mediciner, enligt She Knows.

3. Det innehåller massa vitaminer

En utlösning av sperma motsvarar ungefär en tesked – men mängden varierar beroende på personens ålder, när han senast hade utlösning och hur lång han varit upphetsad.

Hur som helst så låter en tesked inte särskilt mycket – men sanningen är spermierna bara står för ungefär 1 procent av det faktiska innehållet i en utlösning. Resterande är då alltså fem till sju olika kalorier, över 200 proteiner och en stor del vitaminer och mineraler. Bland annat vitamin c, calcium, fruktos, magnesium, vitmanin B12 och zink, enligt frågespalten "Go Ask Alice" på Columbia University.

4. Oralsex kan sänka ditt blodtryck

Åtminstone enligt en studie gjord på Baylor College i Houston, Texas, 2003.

Genom att svälja sperma regelbundet kan man sänka blodtrycket. Enligt studien har kvinnor som ofta sväljer sperma under oralsex mycket lägre risk att drabbas av graviditetstoxikos – som tidigare hette havandeskapsförgiftning - som ofta drabbar kvinnor gravida i 20:e veckan.

Graviditetstoxikos innebär att man bland annat har högt blodtryck, vilket då sperma alltså minskar, enligt studien.

5. Kan vara brandsäkert

Det kanske låter helt vansinnigt – men jo det är sant. Enligt forskare från Polytechnic University i Turin kan DNA:t i sperma användas för att skapa brandsäkra materia, skriver Daily Mail.

Det låter ju underbart – men don't try this at home kids. Det finns givetvis ingen garanti att sperma i sig kommer skydda dig vid en brand.

Viktigt att notera är att även om det finns många fördelar med sperma, finns det givetvis risker med oskyddat sex. Det finns fortfarande en risk för könssjukdomar vilket man även kan ha i munnen – så här vet du om du är drabbad.

Läs även om 5 saker alla kvinnor borde veta om sperma och varför det gör ont att få sperma i ögonen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du svalt sperma någon gång?