Onsdag 23 Jun
Stockholm

Experter varnar: De här skönhetsprodukterna ger dig allergi

Antalet personer som drabbas av parfymallergi ökar.
1 av 3
Antalet personer som drabbas av parfymallergi ökar. Foto: TT
Flest kvinnor får diagnosen.
2 av 3
Flest kvinnor får diagnosen. Foto: TT
Men antalet nya personer som drabbas är störst bland män.
3 av 3
Men antalet nya personer som drabbas är störst bland män. Foto: TT

Den här typen av allergi har ökat en hel del de senaste åren, på grund av skönhetsprodukter.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Känner du att det kliar i armhålorna, får du oväntade eksem på kinderna eller utslag i ansiktet så kanske du ska ta en paus från parfymerade produkter, skriver Metroxpress.

Under de senaste åren har antalet personer som diagnosticerats med parfymallergi ökat, både bland män och kvinnor. Men det är faktiskt hos männen som ökningen är som störst.

Kvinnor är fortfarande den grupp där allergin är vanligast, men där ökade bara antalet diagnoser med 30 procent under perioden 2011 till 2015. Medan ökningen bland män låg på 60 procent under samma period.

Enligt Anne Holm Hansen, vicedirektör på danska Astma- och allergiförbundet så kommer inte ökningen hos män som någon överraskning.

– Det är först nu som vi ser att även män använder parfym i en högre utsträckning, och parfymallergi fungerar på det sättet att om du utsätts för parfym så ökar risken att du drabbas, säger hon till Metroxpress.

Bildkälla

Har en väl utvecklat parfymallergi så är det en diagnos man kommer ha resten av livet. De produkter som oftast bidrar mest till allergin är krämer, lotions, shampoo och balsam.

– Många av de här produkterna använder man inte främst för att de innehåller parfym, vilket gör att det kan vara en bra idé att istället ha dessa produkter parfymfria.

Smink och krämer som finns längre på huden än exempelvis schampoo och balsam innehåller oftast en lägre koncentration av parfym, men de kan ändå vara en bidragande orsak till att någon utvecklar allergi, skriver Metroxpress.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Lyda som höll på att dö i tunnelbanan, men räddades av tre tjejer och Johanna som fick hela ansiktet uppsvullet av sminket hon nyss köpt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du parfymallergi?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela