Har dina toalettvanor förändrats eller har du utan anledning gått ner i vikt? Det kan vara tecken på cancer.
1 av 3
Har dina toalettvanor förändrats eller har du utan anledning gått ner i vikt? Det kan vara tecken på cancer. - Foto: TT Bild
Om din avföring inte är som den brukar kan det vara ett varningstecken.
2 av 3
Om din avföring inte är som den brukar kan det vara ett varningstecken. - Foto: TT Bild
Lungcancertest.
3 av 3
Lungcancertest. - Foto: TT Bild

Tre tecken på cancer som alldeles för många ignorerar

Det är viktigt att upptäcka cancer i tid. Här är några tecken som många missar.


Alla känner någon som har drabbats av den hemska sjukdomen cancer. Nu visar en ny studie från danska Cancerfonden att det finns tre tecken på sjukdomen som många danskar missar.

Det handlar om oförklarlig viktnedgång, långvarig hosta eller heshet samt förändrade avföringsmönster, skriver danska BT.

Ulla Axelsen, överläkare på Cancerfonden, är orolig över att många danskar inte söker vård när de har något av dessa symptom.

– Symptomen kan vara tecken på cancer och därför är det mycket viktigt att gå till läkare om du upplever ett av dem. Ju tidigare cancern upptäcks, desto större möjlighet att du blir botad, säger Axelsen skriver BT.

Några andra vanliga symptom på cancer är oförklarliga blödningar, tumörer, långvariga problem med att svälja och förändrade leverfläckar, men de här brukar danskar vara duktiga på att söka vård för.

I studien över vilka symptom som missades deltog 1 000 danskar, skrivet BT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Judy som drabbades av hudcancer efter att hon solat mycket solarium och om Tawny som vill varna andra med sin cancer-selfie.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig att drabbas av cancer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till prognos

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.