Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
3244
reaktioner idag

Tre tecken på cancer som alldeles för många ignorerar

Det är viktigt att upptäcka cancer i tid. Här är några tecken som många missar.

Har dina toalettvanor förändrats eller har du utan anledning gått ner i vikt? Det kan vara tecken på cancer.

Om din avföring inte är som den brukar kan det vara ett varningstecken.

Lungcancertest.

Alla känner någon som har drabbats av den hemska sjukdomen cancer. Nu visar en ny studie från danska Cancerfonden att det finns tre tecken på sjukdomen som många danskar missar.

Det handlar om oförklarlig viktnedgång, långvarig hosta eller heshet samt förändrade avföringsmönster, skriver danska BT.

Ulla Axelsen, överläkare på Cancerfonden, är orolig över att många danskar inte söker vård när de har något av dessa symptom.

– Symptomen kan vara tecken på cancer och därför är det mycket viktigt att gå till läkare om du upplever ett av dem. Ju tidigare cancern upptäcks, desto större möjlighet att du blir botad, säger Axelsen skriver BT.

Några andra vanliga symptom på cancer är oförklarliga blödningar, tumörer, långvariga problem med att svälja och förändrade leverfläckar, men de här brukar danskar vara duktiga på att söka vård för.

I studien över vilka symptom som missades deltog 1 000 danskar, skrivet BT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Judy som drabbades av hudcancer efter att hon solat mycket solarium och om Tawny som vill varna andra med sin cancer-selfie.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Är du orolig att drabbas av cancer?

Mer:

Becca, 17, är döende i cancer – det finns något hon vill att alla ska veta