Tisdag 27 Sep
Stockholm

Här är anledningen till att din telefon kan göra dig sjuk – och så skyddar du dig

Din mobil kan vara en anledning till att du blir sjuk.
1 av 4
Din mobil kan vara en anledning till att du blir sjuk. Foto: Pixabay/TT
När du tar med dig din telefon vart du än går…
2 av 4
När du tar med dig din telefon vart du än går…. Foto: Pixabay
… fångar den upp alla möjliga bakterier.
3 av 4
… fångar den upp alla möjliga bakterier. Foto: TT
Extra dåligt är det att använda den på toaletten.
4 av 4
Extra dåligt är det att använda den på toaletten. Foto: TT

Ny forskning visar att det faktiskt kan vara så att en vana du har med din telefon kan göra dig sjuk.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brukar du ta med dig telefonen på toa för att kolla på något gulligt klipp eller bara slöbläddra på Insta? Då kan du utsätta dig själv för en hälsofara. Enligt forskare så kan din mobil sprida en massa farliga bakterier när du tar med den vart du än går.

En undersökning gjord av Sony visade att hela 75 procent av alla amerikaner använde mobilen på toaletten, och i en annan undersökning gjord i Australien blev svaret 41 procent, skriver Daily Mail.

Så det är uppenbart att många tar med sig sin käraste ägodel in på toaletten, men vad kan det innebära för vår hälsa. Ja, en hel del enligt doktor Anchita Karmakar.

– Det finns vatten och luftbakterier som frodas i de små sprickorna eller utrymmena på mobilen. Och mobilskal är ofta gjorda av gummi, som är en perfekt plats för bakterier att växa på, säger hon.

Bildkälla

De bakterier som kan hittas på mobilen kan vara allt från ofarliga bakterier till farligare tarmbakterier så som E. coli, Shigella som kan orsaka bakteriell dysenteri och Campylobacter som även de påverkar tarmar och mage. Alla dessa bakterier kan helt enkelt göra dig väldigt sjuk.

Och Karmakar har ett väldigt enkelt tips om du vill skydda dig från att utsättas för den här bakterierisken: ta aldrig med dig din telefon in på toaletten, och speciellt inte offentliga sådana.

– Även om du inte använder den inne på toaletten så håller du i den när du går in och ut, vilket är tillräckligt mycket tid för att bakterier ska hinna fastna på den innan du tvättat händerna, säger hon.

Det är även en bra idé att desinficera din telefon då och då. Det kan du göra genom att köpa speciella sprayer som är gjorda för ändamålet. Och så tvätta så klart händerna regelbundet, skriver Daily Mail.

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför du aldrig borde ladda din telefon till 100 procent och hur iPhone förändrat våra liv sedan den lanserades för över tio år sedan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du surfa på toa?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.