De här sakerna kan du äta – trots att utgångsdatumet passerat

- 01/03/2017, 07:31 -
Det finns många olika uppfattningar om vad som är okej att äta och inte efter att datumet gått ut.
1 av 3

Det finns många olika uppfattningar om vad som är okej att äta och inte efter att datumet gått ut.

Pixabay

Hur är det med lök och vitlök som groddat sig?
2 av 3

Hur är det med lök och vitlök som groddat sig?

Pixabay

Eller mjöl… hur länge håller det?
3 av 3

Eller mjöl… hur länge håller det?

Pixabay

Brukar du också kasta mat så fort den gått ut eller du ser något som liknar en mögelfläck? Då är det dags att tänka om.

Många av oss kanske inte känner oss säkra på huruvida vi kan avgöra om en matvara är dålig eller inte bara baserat på lukten eller utseendet.

Detta är såklart ett problem eftersom det resulterar i att mycket mat som fortfarande är fräsch slängs i onödan.

Så här är åtta livsmedel du kan äta trots att de passerat utgångsdatum i de flesta fall, skriver Metroxpress.

1. Rågbröd och pitabröd

Om det fortfarande smakar som vanligt så är det självfallet inga problem, även om datumet gått ut. Och om det är lite mögel i ena änden men inte i den andra så är det bara att skiva brödet och slänga biten med möglet.

Detta för att brödet är så torrt att mögelsvamparna inte sprider sig så lätt. Men om det är mögel på en del av brödet så är det oftast sporer i hela påsen så var lite försiktig och släng hela brödet om även delar utan mögel smakar mögligt.

2. Frukt, sylt, juice, mjölk och yoghurt

Om det smakar gott så är det bara köra, men finns det synligt mögel så ska det ut. För till skillnad från brödet så sprider sig mögel snabbt i flytande och fuktiga material. Och du kan inte ta bort det på något sätt.

Så även om du hört den gamla skrönan att det går att koka om sylt eller marmelad för att få bort mögel så stämmer det inte. Och du bör faktiskt inte heller använda mjölken eller yoghurten för bakning.

3. Köttpålägg

När det gäller köttprodukter så är det väldigt viktigt att inte äta något som blivit dåligt eftersom det finns mycket mer dåliga bakterier, så som listeria, i dessa. Och detta gäller även rökta eller torkade köttprodukter.

4. Groddade eller gröna potatisar

En potatis som börjat grodda sig kan du lugnt äta. Men gröna potatisar ska du undvika eftersom dessa innehåller det giftiga och bittra ämnet glykoalkaloider som i stora doser kan vara dödligt både för människor och djur. Får du bara i dig lite kan det leda till magsmärtor eller diarré.

5. Spirande lök och vitlök


Det är helt okej att äta, det handlar snarare om kvaliteten och att smaken kan ha ändrats, men det är inget som är farligt.

6. Mjöl, socker och andra torra kryddor

Mjöl och socker kan utan problem hålla i några år så länge de förvarats torrt och mörkt och inte utsatts för fukt. Det kan dock förlora vissa av sina egenskaper och smaker om de börjar bli gamla. Samma sak gäller kryddor.

7. Jäst

Så länge det inte finns något synligt mögel på jästen så är det lugnt att använda den. Jäst är en levande organism och utgångsdatumet är satt för att garantera att den fortfarande ska leva när du använder den. Gammal jäst är dock helt ofarlig att äta, men det kan leda till att ditt bröd eller bakverk inte jäser.

8. Ägg

Ägg som gått ut kan du utan problem äta så länge de inte luktar konstigt. Det kan vara bra att knäcka äggen i en skål och lukta på dem för att garantera att de inte är dåliga. Och om det inte luktar så är det säkrast att använda det i mat där det värms upp, skriver Metroxpress.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 5 saker du aldrig ska ha i din matlåda och att det visst är okej att frysa om upptinad mat.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du äta de här sakerna trots att de gått ut?