Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför mår din kropp mycket sämre om du sover på höger sida

- 23/03/2017, 17:22
Sov hellre på vänster sida!
1 av 3

Sov hellre på vänster sida!

TT/Pixabay (Montage)

Du är snällare mot dina organ!
2 av 3

Du är snällare mot dina organ!

Ingvar Karmhed code 30082

Och får bättre sömn!
3 av 3

Och får bättre sömn!

JESSICA GOW / SCANPIX

Det finns många hälsofördelar med att sova på vänster sida – och saker som kan bli sämre om du sover på höger sida.

Vi spenderar omkring en tredjedel av vårt liv i sängen. Därför kan det vara viktigt att hålla koll på att det spelar roll vilken sida du väljer att sova på. Det kan nämligen påverka hur bra sömnen blir – men också ställa till med problem för hälsan.

Enligt dagens.dk som hänvisar till Journal of Clinical Gatroenterology kan det vara stor skillnad om du sover på vänster eller höger sida. Det är nämligen bättre för din hälsa om du sover på vänster sida. Här är varför:

1. Det hjälper lymfatiska systemet

Lymfsystemets funktion är bland annat att transportera viktiga ämnen runt i kroppen, dränering av vävnaderna och att utsöndra avfallsprodukter. Det sker då avfallsprodukterna i lymfsystemet transporteras på vänster sida av kroppen tills att de försvinner.

Bildkälla

Om du sover på vänster sida så hjälper det transporten en aning alltså. Och det är ju najs.

2. Det är bättre för hjärtat

Om du sover på vänster sida så hjälper du hjärtat att pumpa blodet runt i kroppen. Den primära blodådran från hjärtat löper var?

Bildkälla

På vänster sida naturligtvis.

3. Du smälter maten bättre

Magsäcken och bukspottskörteln gillar att hänga på vänster sida av kroppen. När man sover på höger sida blir det otroligt tufft för matsmältningssystemet då det får kämpa mot tyngdkraften.

Bildkälla: TT

Om du vill göra det enklare för kroppen att smälta maten så lägg dig på vänster sida!

4. Du lugnar mjälten

Mjälten gillar också att sitta med sina kompisar på vänster sida. Och som du säkert vet är mjältens jobb att rena blodet.

Bildkälla

Avfallsprodukterna vi pratade om på punkt 1, om lymfsystemet, går snabbare att renas av mjälten om du sover på vänster sida.

Läs också om varför Snapchat kan ha skadlig effekt på din sömn – eller du kanske undrar varför vi sover på natten och inte på dagen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Sover du oftast på höger eller vänster sida?